Коли діставати картоплю на пророщування Україна / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Пророщування картоплі перед посадкою - простий і популярний спосіб підвищення врожайності. Цю процедуру будь-який дачник може провести у себе вдома. А пророщену картоплю можна додатково розрізати, щоб збільшити кількість посівного матеріалу.

Навіщо пророщувати картоплю перед посадкою

Пророщування насіннєвої картоплі - процедура необов'язкова, але дуже корисна. Ось які у неї переваги:

  • прискорює вегетаційний період;
  • дозволяти отримати урожай на 2-3 тижні раніше;
  • відбраковує неякісний матеріал - погані бульби не дадуть паростків;
  • як наслідок попереднього пункту - значно підвищує врожайність.

Перед тим, як проростити картоплю, ознайомтеся з правилами процедури. Якщо порушити технології, то паростки будуть слабкими і непридатними для росту.

Відео дня

Як проростити картоплю в домашніх умовах

Існує два основних способи пророщування: світлий і темний.

Про те, як проростити картоплю перед посадкою на світлі, написало видання Housedigest. Його журналісти радять використовувати яєчні лотки для процедури. Це дозволить стеблам рости вертикально і запобіжить пошкодженню тонких пагонів.

Для пророщування картоплі на посадку помістіть насіннєві бульби в поглиблення очками вгору. Залиште бульби в світлому і теплому приміщенні, де температура не опускається нижче +18° вдень і +12° вночі. Картопля готова до посадки приблизно через місяць, коли паростки досягнуть довжини близько 3 см.

Мінуси способу: якщо освітлення і тепло будуть недостатніми, то паростки виростуть слабкими і тонкими.

Скільки днів треба пророщувати картоплю / фото ua.depositphotos.com

Пророщування картоплі у темряві не потребує постійного освітлення і тепла. Для цього способу викладіть посівний матеріал на вологу тирсу або мокрий пісок. Поставте ящик у темному і прохолодному місці, і почекайте 1 місяць.

Мінуси способу: якщо в ящику попадуться заражені бульби, то в вологих умовах хвороба вразить всі овочі.

Навіщо нарізати картоплю перед посадкою

Щоб ще більше поліпшити врожайність, дачники розрізають картоплю на кілька частин. Це дасть вам більше посівного матеріалу і, відповідно, більший урожай. Ділити варто тільки ті бульби, на яких кілька вічок. Після нарізування на кожній частині повинен залишитися хоча б один паросток.

Пророщену картоплю нарізають приблизно за 2 тижні до посадки на ділянку. За цей час розрізані бульби покриються скоринкою, яка запобіжить гниттю.

Вас також можуть зацікавити новини: