Маркарова представила держбюджет-2020 / фото mof.gov.ua

Урядовий проект бюджету України на 2020 рік є збалансованим, реалістичним і передбачає фінансування всіх пріоритетних витрат. Про це заявила міністр фінансів України Оксана Маркарова, представляючи проект у Верховній Раді.

Читайте такожДержбюджет-2020: скільки отримають аграрії та куди підуть гроші

«Хочу запевнити, як міністр, який зробив не один бюджет, що цей документ збалансований, реалістичний. І цей бюджет передбачає фінансування всіх пріоритетних витрат», - сказала Маркарова.

Відео дня

Вона нагадала, що доходи бюджету становлять 1,079 трлн грн. «Важливо, що вперше ми не подаємо під цей проект змін до Податкового кодексу. Всі доходи, враховані в цьому бюджеті, базуються виключно на сьогоднішніх надходженнях і сьогоднішніх ставках», - додала Маркарова.

Водночас, вона зазначила, що прийняття законів про легалізацію грального бізнесу та про видобуток бурштину буде передбачати збільшення доходів бюджету.

Проект Державного бюджету на 2020 рік, який поданий на розгляд до Верховної Ради в першому читанні, ґрунтується на прогнозі зростання валового внутрішнього продукту в 3,3%, який був зроблений ще в травні поточного року.

«Бюджет, який ми обговорюємо, базується на макроекономічному прогнозі, який затверджений ще в травні 2019 року. Перегляд цього макропрогнозу, який Бюджетний кодекс дозволяє зробити між першим і другим читаннями, ще у нас попереду. Бо у нас сьогодні бюджет базується на реальному зростанні ВВП на 3,3% і тих макроекономічних показниках і соціальних стандартах, які затверджені ще попереднім Кабміном», - сказала вона.

При цьому міністр назвала умови, завдяки яким Україна може розраховувати, що наступного року валовий внутрішній продукт зросте на 5-7%.

«Ми задекларували амбітну мету – зростання на 5-7% щорічно. Це дуже амбітна мета, і вона досяжна... Але щоб ми побачили це в бюджеті, для цього нам потрібно активне співробітництво з вами за тими законопроектами, які ви активно голосуєте останні два тижні, за тими законопроектами, за якими ви будете голосувати сьогодні», - сказала вона.

«Замість критики потрібно робити. Це знищення корупції на державних підприємствах та прискорення приватизації, це запуск концесії, щоб інвестиції прийшли в Україну, це реальна боротьба з порушеннями митних правил і створення сильної та вільної від корупції митниці, це приведення багатьох сфер до європейських стандартів», - додала міністр.

Третина видатків бюджету України на 2020 рік становлять витрати на погашення та обслуговування державного боргу, додала міністр. 

«Багато хто звернув увагу, що ми витрачаємо дуже багато в цьому бюджеті на виплату та обслуговування нашого державного боргу - внутрішнього і зовнішнього. Майже третина бюджету йде на ці витрати», - сказала Маркарова.

Вона пояснила, що після реструктуризації 2015 року було кілька років, протягом яких не потрібно було погашати борги, але з 2019 року ситуація змінилася.

«Але те, що ми повністю забюджетували і повністю виконаємо свої зобов'язання, дозволить нам на кінець 2020 року наш борг до ВВП знизити до 46,7%», - додала Маркарова.

Міністр підкреслила, що це зробить економіку стійкішою і дозволить спрямовувати більше коштів на розвиток.

Верховна Рада за результатами подання прийняла до розгляду урядовий проект державного бюджету України на 2020 рік.

«Відповідно до статті 154 Регламенту Верховної Ради України проект закону України про державний бюджет України на 2020 рік вважається прийнятим Верховною Радою для подальшої роботи», - заявив голова парламенту Дмитро Разумков, підбиваючи підсумки подання проекту.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів зареєстрував в парламенті законопроект про держбюджет України на 2020 рік, який передбачає доходи в сумі 1,079 трлн грн, витрати - 1,170 трлн грн, граничний обсяг дефіциту – 95 млрд грн, або на 2,09% ВВП.

Проект побудований на діючому макропрогнозі із зростанням ВВП на 3,3% і валютним курсом 28,2 грн за долар, однак у жовтні уряд обіцяє доопрацювати цей проект після оновлення прогнозів.