Зима в цьому гоу може бути сніжною / фото УНІАН, Янош Немеш

Над Північним полюсом вже почав формуватися полярний вихор, завдяки чому метеорологи можуть зробити перші прогнози на зиму 2023-2024. Полярний вихор може призвести до значних погодних впливів на деякі частини Північної Америки та Європи, повідомляє severe-weather.

Що таке полярний вихор?

Восени полярні регіони починають остигати через зменшення кута нахилу Сонця, отримуючи мінімальну кількість сонячної енергії. Навпаки, регіони південніше продовжують отримувати достатньо сонячного світла. Ця різка різниця температур між полюсами і субтропічними районами призводить до утворення циркуляції низького тиску, відомої як полярний вихор. Ця циркуляція простягається від земної поверхні до верхніх шарів атмосфери.

Сильний полярний вихор передбачає сильну полярну циркуляцію, яка зазвичай містить прохолодніше повітря в полярних регіонах, що призводить до більш м'яких умов у США та Європі. І навпаки, слабкий полярний вихор означає, що більш холодне арктичне повітря не обмежене і може затікати в США та Європу, що призводить до більш прохолодних умов.

Відео дня
Взимку до нас може затікати холодне повітря з Північного полюса / фото NOAA

Поточні події в стратосфері

Як повідомляється, на Північному полюсі вже почався процес охолодження, який традиційно починається в серпні і посилюється в наступні місяці. Очікується, що полярний вихор досягне своєї максимальної сили в листопаді та грудні. 

Аналіз показує на можливість слабшого реактивного течії полярного вихору, раптового стратосферного потепління і більш холодних зим в США, Канаді та Європі.

Потенційні наслідки слабкого полярного вихору

Вчені кажуть, що в цьому році є ймовірність колапсу полярного вихору. Це призведе до погодних впливів по всій Північній півкулі - можливий викид більш холодного арктичного повітря в Європу і США.

Як повідомляється, цей потенційний колапс, який часто спостерігається в грудні та січні, може призвести до значних змін погоди в січні 2024 року.

Враховуючи теперішнє посилення полярного вихору і його можливий колапс, а також поєднання з Ель-Ніньо, зима 2023-2024 обіцяє стати інтригуючим сезоном. Як повідомляється, існує підвищена ймовірність більш холодної зими у США, Канаді та Європі. Крім того, на сході США та в Європі очікується снігопад вище середнього.

Погода в Україні восени - прогноз

Цієї осені очікується підвищення кількості опадів. Про це розповіла кліматолог і співробітниця Інституту геофізики імені Суботіна НАН України Світлана Бойченко.

"Цього року на тлі характерних температурних тенденцій, очікується підвищення кількості опадів восени, а особливо - в листопаді", - попередила Бойченко.

За її даними, в Україні існує тенденція до підвищення температури повітря у вересні та листопаді. Водночас у жовтні - буде без змін.

Вас також можуть зацікавити новини: