Прогноз погоди на літо 2022 / фото ua.depositphotos.com

Сьогодні відзначається церковне свято 23 січня - день пам'яті Григорія Богослова, який жив у IV столітті і вважається одним з отців православної церкви. Наші предки в цей день спостерігали за природою - вважалося, що прикмети на Григорія Літовказівника допомагають дізнатися погоду на майбутнє літо.

Раніше ми складали загальний прогноз погоди на літо 2022.

Григорій Літовказівник - народні повір'я

З давніх-давен слов'яни 23 січня уважно вивчали погодні умови, природні явища і поведінку тварин. Крім того, люди активно готувалися до весняних робіт - готували інвентар і перебирали зерно. Велике відкладали, щоб потім висадити, а дрібне відправляли на млин - для виробництва борошна.

Відео дня

Читайте також23 січня: народне свято і прикмети, що не можна робити сьогодніНаші предки вірили, що в цей день потрібно звертатися до духу, який живе в стогах сіна. Якщо ставитися до нього дбайливо і з повагою, то він збереже припаси в цілості й схоронності, вбереже від гризунів і комах. В подяку духу господині пекли коровай і залишали його в сараї.

Людина, народжена 23 січня, буде щасливою. Зазвичай вона наділена чеснотами, силою духу і волі, багатьма позитивними якостями. Швидше за все, має міцне здоров'я.

Прикмети 23 січня

Народні прикмети дня / фото УНІАН

У народі з'явилося кілька приказок на день Григорія Літовказівника:

"Дерева в інеї - небо буде синє", "День довгим інеєм рясний - літній термін буде непогожий, молоде жито зацвіте під самий дощ", "На Григорія багато снігу - багато буде хліба".

Також варто звертати увагу і на погодні прикмети:

  • сніг сухий - погода на літній період теж буде сухою;
  • ясний день 23 січня - літо буде посушливим і спекотним;
  • небо безхмарне і ясне - весна настане рано;
  • на Григорія з'явилася перша крапельниця - літо буде теплим;
  • іній на стовпах - до поганого врожаю жита і невдалої риболовлі.

Яким буде літо 2022 року - прогноз фахівця

Завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту, кандидат географічних наук Віра Балабух каже:

На макромасштабні атмосферні процеси і умови погоди в 2022 році будуть істотно впливати Ель-Ніньо, західні вітри в стратосфері в районі екватора і зростання сонячної активності. Їх вплив буде посилюватися, особливо в другій половині року і сприяти підвищенню температури. Ці процеси посилять тенденцію до зростання температури, обумовлену парниковим ефектом, і як наслідок, 2022 рік може виявитися тепліше за 2021 і увійти в п'ятірку найтепліших за останні сто років.

Згідно з даними метеорологічного центру, весна 2022 року теж буде теплою. Середня за сезон температура повітря може бути на 1-2°С вище, ніж її середні багаторічні значення за останні тридцять років. Такі аномалії температури ймовірно будуть характерні для всіх весняних місяців. Аномально висока температура повітря в лютому і березні свідчить про ранній розвиток весняних процесів.

Експерт попереджає:

Велику роль у макроекономічній циркуляції атмосфери протягом останніх двох років відігравала холодна фаза Південного коливання - Ла-Ніньо. Враховуючи, що вплив її на циркуляцію атмосфери в Північній півкулі все ще буде зберігатися, хоча і буде зменшуватися з часом, можливі короткочасні затоки арктичного повітря з півночі, північного заходу і сходу, які будуть зумовлювати нестійку погоду, особливо в першій половині весни.

Вас також можуть зацікавити новини: