Макарій відреагував на слова Філарета про Собор / фото УНІАН

Предстоятель Української автокефальної православної церкви митрополит Макарій розповів, як має проходити Об'єднавчий собор.

Також Макарій прокоментував претензії предстоятеля УПЦ КП Філарета щодо процедур проведення Об'єднавчого собору, передає "Главком".

Читайте такожВ УПЦ КП зробили офіційну заяву після різких слів Філарета щодо Об'єднавчого собору

Відео дня

"Як може бути Собор архієрейським, якщо запрошуються по одному священику і по одному мирянину з архієреєм? Знаєте, я не буду нікого судити. Ми підпорядковуємося Вселенській патріархії, тимчасово. Було зрозуміло сказано, що кожен архієрей із собою бере одного священика та одного мирянина", - зазначив предстоятель УАПЦ.

Відповідаючи на запитання, чи може щось завадити проведенню Собору, зважаючи на розбіжності, які є у різних церквах, він сказав: "У мене ні до кого претензій не буде. Зі свого боку відповім просто: ми прийдемо на Собор на запрошення Вселенського патріарха".

Макарій також прокоментував вимогу Філарета провести відкрите голосування за кандидатуру предстоятеля української церкви.

"Голосування буде закритим. Хоча патріарх Філарет каже, що відкрите, але ніхто не піде на відкрите голосування. І в нашому статуті, і у статуті церкви Київського патріархату ідеться про те, що предстоятеля обирає Помісний собор шляхом таємного голосування", - наголосив предстоятель УАПЦ. 

Читайте такожВ УПЦ КП розповіли, хто візьме участь в Об'єднавчому соборі українських церков

Нагадаємо, за п'ять днів до Об’єднавчого собору патріарх Філарет заявив про незгоду з Константинополем. За його словами, архієреї не приймуть вимог Вселенського патріархату щодо процедури.

Найбільших розбіжностей у баченні собору між Києвом та Константинополем наразі дві. Перша - КП за те, щоб собор був виключно архієрейським, тоді як у Стамбулі наполягають на участі у ньому вірян та пересічних священників.

Друга - в УПЦ КП вважають, що голосування під час виборів очільника церкви має бути відкритим. Константинополь за таємні вибори.

Як повідомляв УНІАН, 11 жовтня за результатами засідання Синоду Константинопольського патріархату було оприлюднено рішення, в якому Вселенський патріархат підтвердив продовження процедури надання автокефалії церкві України.

Крім того, було скасовано лист Синоду від 1686 року, після якого Київська митрополія потрапила під юрисдикцію Москви, відновлено канонічні статуси предстоятеля УПЦ Київського патріархату, патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

3 листопада президент України Петро Порошенко і вселенський патріарх Варфоломій підписали угоду про співпрацю і взаємодію між Україною і Вселенським патріархатом.

29 листопада Вселенський патріархат затвердив проект статуту Української церкви, якій буде надано томос про автокефалію.

Об’єднавчий собор, учасники якого мають проголосити створення автокефальної православної церкви в Україні, затвердити її статут та обрати предстоятеля, відбудеться 15 грудня в Софійському соборі у Києві.