Активісти розповіли про сумнівну репутацію кандидатів на посади суддів антикорупційного суду / Ілюстрація - фото УНІАН

Експерт громадської організації "Центр протидії корупції" Анастасія Красносільська зазначає, що 55 із 113 кандидатів на суддів Вищого антикорупційного суду мають сумнівну репутацію.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона сказала на прес-конференції.

Читайте такожУ НАЗК розповіли про низку корупційних порушень у грудні

Відео дня

«Політики все ще не полишили надію провести лояльних до них кандидатів в Антикорупційний суд. Вони можуть захотіти побачити там не лише тих, хто вже довів своє служіння системі, але і більш «сірих» кандидатів - тих, кого можна тримати на гачку», - сказала Красносільська.

Вона наголосила на необхідності не допустити цього. «Станом на зараз ми бачимо, що 55 із 113 кандидатів до Антикорупційного суду виглядають негідними обійняти посади антикорупційних суддів», - заявила експерт.

Красносільська пояснила, що йдеться про тих, хто «відверто брехав» у майнових деклараціях, про тих, у кого є майно, яке «ніяк не відповідає їхнім доходам», або тих, хто «користується дорогим майном незаможних родичів».

«Серед цих 55 також ті, хто ухвалював сумнівні рішення, політично вмотивовані рішення, зокрема, щодо учасників Революції гідності. Крім того, серед цих 55 є ті, в кого є сумнівні політичні зв’язки або щодо яких ми бачимо попередню неетичну поведінку», - сказала Красносільська.

Вона пояснила, що цей список формувався шляхом аналізу офіційних державних реєстрів, декларацій, судових рішень, повідомлень про поведінку суддів.

«Ми вважаємо, що навіть найменший сумнів в доброчесності кандидата має виключати призначення такого кандидата антикорупційним суддею. Обов’язок довести доброчесність лежить на кандидатах… Наше завдання – ставити питання. Відповідно, ми запрошуємо всіх кандидатів відповісти, надати переконливі, вичерпні докази по суті питань, які ми їм ставимо», - зазначила експерт.

Красносільська нагадала, що до 26 січня Громадська рада міжнародних експертів має час, аби заветувати недоброчесних кандидатів. «Зараз вони вже ініціюють спеціальні засідання по недоброчесним кандидатам. Вже 8 людей потрапили під питання», - сказала вона і додала, що ГРМЕ продовжує ветувати кандидатів.

Опісля відбудуться спецзасідання міжнародних експертів із Вищою кваліфікаційною комісією суддів (ВККС), на яких буде ухвалене рішення, чи кандидат є доброчесним та професійним.

«Якщо щонайменше троє міжнародних експертів не підтвердять доброчесність кандидата, цей кандидат вибуває із конкурсу і втрачає можливість стати антикорупційним суддею», - пояснила експерт.

У той же час, наголосила Красносільська, після завершення роботи міжнародних експертів ВККС «на власний розсуд» обере антикорупційних суддів з того списку кандидатів, який залишиться. Вона закликала ВККС «не повторювати помилок конкурсу до Верховного суду, не призначати в Антикорупційний суд нікого з кандидатів із сумнівним майном, із сумнівними рішеннями, з неетичною поведінкою і з політичними зв’язками».

Список кандидатів, які «недостойні» працювати у Антикорупційному суді, презентували громадські організації "Центр протидії корупції", "Фундація DEJURE", "Автомайдан" та "Трансперенсі Інтернешнл Україна".

Як повідомляв УНІАН, 2 серпня Вища кваліфікаційна комісія суддів України оголосила конкурс на посади суддів Вищого антикорупційного суду.

За результатами розгляду документів, ВККС допустила до участі у конкурсі 267 кандидатів, 45% з них - не судді (35% - адвокати, 10% - науковці), 43% - судді, ще 12% мають комбінований досвід роботи.

6 листопада ВККС визначила склад Громадської ради міжнародних експертів, які братимуть участь у відборі суддів до Антикорупційного суду.

Згідно з рішенням, до складу Громадської ради увійшли: суддя Верховного суду Литви Аурелійус Гутаускас, суддя Суду королівської лави у провінції Саскачеван (Канада) Тед Зажечни, екс-голова першої секції ЄСПЛ Мір’яна Лазарова-Трайковська, суддя Апеляційного суду Великої Британії у відставці Ентоні Хупер, британський прокурор у відставці Лорна Харріс і колишній заступник державного прокурора з розслідування особливо важливих економічних злочинів з Данії Флемінг Денкер.

Як відомо, Антикорупційний суд розпочинає роботу за умови призначення за результатами конкурсу щонайменше 35 суддів, у тому числі, щонайменше 10 з яких мають бути суддями Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.