Усі нові таїнства відтепер проводитимуть у лише відродженій Православній церкві України / фото УНІАН

В Україні ширяться чутки про неканонічність таїнств, звершених у церквах Московського патріархату.

Про це йдеться у сюжеті "Сніданок з 1+1". У соцмережах жартують про відродження  Православної церкви України. Мовляв, усі таїнства, зокрема хрещення та вінчання, що здійснили у храмах Московського патріархату – відтепер недійсні. 

У самій ПЦУ запевняють: визнають святість усіх церков. І просять: в жодному разі не перехрещувати дитину та не перевінчуватися.

Відео дня

Читайте такожПЦУ набуде статусу патріархату після об’єднання з усією колишньою УПЦ МП і визнання її усім світовим православ’ям

"Хоча були випадки, коли дитину хрестили в Київському патріархаті, а в Московського патріархаті казали: це таїнство є не дійсним, давайте перехрещувати. І це неправильна позиція. І це якраз є гріховно, коли перехрещували", - розповідає клірик трапезного храму Софії Київської Іван Сидор.

За його словами, чутки про необхідність перехрещення чи перевінчання поширюють із Росії. Ті, хто не зацікавлений у незалежності української церкви.

"Я можу порівняти також з тими заявами, що от зараз будуть переходити парафії, буде пролиття крові, будуть заставляти людей силою. Ледь не під дулами автоматів переходити. Знову ж таки, це говорять тільки ті люди, ті сили, ті журналісти, які відстоюють інтереси російської церкви. Для нас краще, щоб перехід був вільний і мирний", - запевняє священик. 

Після Об’єднавчого собору та утворення Помісної церкви, що відбулося у Києві 15 грудня, в різних регіонах України розпочалися переходи парафій із церков Московського патріархату до єдиної Православної церкви України. Вже підтверджено майже 50 таких випадків.