Геращенко вважає, що Москва руйнує і дискредитує організацію ОБСЄ / фото УНІАН

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко вважає, що «мирний план» щодо Донбасу, який запропонував спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік, є його самодіяльністю.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

«Речник Генсека ООН тільки підтвердив мою оцінку так званого «плана Сайдіка». Це чиста самодіяльність, на яку посол Сайдік не мав мандату ані від ОБСЄ, ані від ООН, ані від «нормандського формату», - написала вона.

Відео дня

Читайте такожГенерал назвав головну мету "плану Сайдіка" щодо Донбасу

Також Геращенко висловила свою занепокоєність тим, що координатори ОБСЄ в ТКГ і групах, замість активної роботи, часто займаються імітацією чи підміною процесу.

«Й особливе занепокоєння викликає їх хронічно - панічна запопадливість перед Москвою. Москва відверто руйнує і дискредитує організацію ОБСЄ, яку представляють координатори», - наголосила віце-спікер.

Крім того, Геращенко повідомила, що в мінських групах, зокрема на останній зустрічі у середу, 30 січня, ніяких «мирних планів» посол Сайдік не презентував і не обговорював.

Нагадаємо, координатор системи Організації Об'єднаних Націй - координатор з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані заявляє, що ООН не має відношення до плану спеціального представника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, але підтримує пропозиції, покликані добитися миру на Донбасі.

Як повідомляв УНІАН, 28 січня Сайдік заявив про план урегулювання ситуації на Донбасі зі спільною участю ООН. Спецпредставник ОБСЄ наголосив на необхідності підписання нового документа лідерами держав "нормандського формату". За його словами, передбачено, що Україна і РФ мають укласти договір, який потім має бути схвалений парламентами.

Сайдік уточнив, що йдеться про взаємодію ООН та ОБСЄ під спільним керівництвом на чолі з однією особою, так званим спеціальним представником. Крім того, з боку Європейського Союзу планується організувати агентство з відновлення і реконструкції на прикладі того, що вже існує на Балканах.

Читайте також"Дуже дивно": в МінТОТ здивовані появою "плану Сайдіка" по Донбасу

Він повідомив про пропозицію створення перехідної адміністрації ООН на Донбасі, яка, серед іншого, спостерігатиме за тим, щоб не обмежувати, а гарантувати дотримання прав місцевого населення. До цього також входитиме питання амністії.

Також Сайдік зауважив, що "Мінські угоди чітко обумовлюють, що представники так званих районів Донецька і Луганська братимуть участь та будуть почутими у процесі (врегулювання)". "Ми припускаємо, що це має бути так само навіть після схвалення комплексного договору", - додав Сайдік.

У свою чергу міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що представлений Сайдіком план є його особистим баченням, але про реальні речі слід говорити після зникнення "ЛНР" і "ДНР". За словами Клімкіна, пропозиції Сайдіка жодного принципово нового плану не представляють, але мають прогрес у контексті необхідності запровадження міжнародного компоненту на Донбасі.

Водночас спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер зауважив, що план Сайдіка спрямований на пошуки шляхів втілення Мінських угод.