Горбатюк додав, що така сама ситуація з розслідуванням вбивств правоохоронців / фото УНІАН

36 осіб, яким повідомлено про підозри у справах Майдану, продовжують працювати у правоохоронних органах, з них 10 займають керівні посади.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив начальник Управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк під час круглого столу на тему: «5 років після подій Майдану».

Читайте такожРічниця розстрілів: люди масово несуть троянди на Майдан (відео)

Відео дня

Він зазначив, що із цих осіб на посадах керівників управлінь чи департаментів працюють ті, яким інкримінується організація вбивств.

«І жодного реагування, відсторонення від посад немає – суди не погоджуються, а керівництво не вживає заходів», - додав Горбатюк.

Як приклад він навів ситуацію з розслідуванням провадження проти одного з працівників Управління СБУ у Хмельницькій області, коли підозрюваний у перевищенні повноважень, внаслідок чого настала смерть потерпілого, півроку «перебував на службі, і його ми не могли знайти – керівництво правоохоронних органів, СБУ заявляло про те, що вони не знають, де він знаходиться».

Горбатюк висловив переконання, що є «незацікавленість керівництва держави і правоохоронних органів в тому», щоб відбувалися зміни в правоохоронній системі.

На його думку, вони таких змін «бояться, хочуть, щоб на далі правоохоронна система залишалася такою, якою можна керувати в ручному режимі.

Горбатюк підкреслив, що роботі його управління перешкоджали, зокрема в 2016 році підрозділ скоротили на 40 осіб.

Також Горбатюк заявив, що відбувається втручання в розслідування. За його словами, зокрема, під час розслідування подій часів Майдану у Хмельницькому, після вручення фігурантам підозр, генеральний прокурор «передав розслідування до іншого підрозділу».

Крім того, він додав, що така сама ситуація з розслідуванням вбивств правоохоронців.

«Після повідомлення про підозру був змінений керівник і було змінено підрозділ, і на сьогоднішній день справа стосовно виконавців також передана до іншого підрозділу, які допомагали розганяти Майдан», - сказав Горбатюк.

Горбатюк повідомив, що Міністерство внутрішніх справ і СБУ майже не допомагають у розслідуванні справ Майдану, чиняться перешкоди за винятком «окремих епізодів розслідування справ «тітушок».

Він також поскаржився на судову систему, адже суди своїми рішеннями дуже часто відмовляють слідчим у проведенні слідчих дій, у вилученні документів. Горбатюк наголосив, що через непродумані зміни до законодавства інколи слідчим доводиться чекати по 4 місяці для того, щоб отримати дозволи на вилучення якихось документів чи на отримання роздруківок телефонних розмов.