Павло Клімкін / REUTERS

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що спостереження за судноплавством біля окупованого Криму має бути з космосу, повітря і моря.

Читайте також"Ніколи не забудемо про Крим": низка країн пообіцяли Україні підтримку у боротьбі з агресією РФ

Про це глава МЗС сказав в Одесі на першій міжнародній конференції "Одеські дебати".

Відео дня

Міністр нагадав, що 18 лютого провів зустріч з міністрами закордонних справ країн-членів Євросоюзу в форматі "Друзі України в ЄС + Україна".

"Я поділився з нашими друзями простою ідеєю про постійну моніторингову місію", - заявив Клімкін.

Він додав, що навіть запропонував ім'я для цієї місії - Black Sea MOM (Black Sea Monitoring Mission - Моніторингова місія у Чорному морі).

При цьому він зауважив, що не обов'язково, аби місія була увесь час присутньою на місці. "Це має бути розумне поєднання моніторингу з космосу, військово-морського моніторингу і моніторингу з повітря", - вважає міністр.

"Ви можете це дуже ефективно поєднати з розумінням, що відбувається. Це також додатково допоможе нам виявляти різного роду порушення санкційного режиму щодо Криму, оскільки ми знаємо, що деякі судна прибувають у Чорне море, виключають GPS-приймачі-передавачі і намагаються перевантажувати деякі вантажі на інші судна, які потім прямують до Криму", - сказав Клімкін.

Він додав, що для цього не потрібно багато ресурсів, але необхідні технічні можливості та політична воля, щоби розпочати відповідну роботу.

"Давайте наполягати на цій ідеї (моніторингової місії - УНІАН). Вона має бути постійною", - заявив Клімкін.

Також глава МЗС додав, що деякі країни-члени ЄС розмірковують над цією ідеєю.

На його переконання, ця місія може бути максимально ефективною. "Тому що, якщо ми оприлюднимо усю інформацію про російські перевірки в режимі реального часу, це стане як додатковий важіль на неї", - сказав глава МЗС.

Він відзначив, що Росія продовжує затримувати кораблі на один-два дні, а одного разу болгарський човен було затримано на 9 днів.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

18 січня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив про згоду президента РФ Володимира Путіна допустити німецьких та французьких фахівців у район Керченської протоки.

За його словами, міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас передав йому пропозицію, «яка «упаковує» цю просту поїздку в якийсь документ, який має бути узгоджений з Україною».