Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців \ фото УНІАН

У Слідчому комітеті Російської Федерації порушили справу проти правоохоронців України за притягнення до відповідальності військовослужбовців Міністерства оборони Росії і Прикордонної служби ФСБ Росії, які атакували українські бойові кораблі в нейтральних водах Чорного моря 25 листопада 2018 року.

Читайте такожЛавров вибухнув погрозами на адресу Порошенка через підготовку Україною нового проходу кораблів через Керченську протоку

Про це УНІАН повідомили в прес-службі Слідчого комітету Росії. «Порушено кримінальну справу стосовно старшого слідчого з ОВС 2-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Одеській області майора юстиції Олександра Губського і заступника військового прокурора Південного регіону України Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України підполковника юстиції Романа Мрочка за фактом залучення завідомо невинних громадян Російської Федерації з числа військовослужбовців Міноборони Росії і Прикордонної служби ФСБ Росії (ч. 2 ст. 299 КК РФ)», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

У СК РФ відзначили, що 25 листопада 2018 року військовослужбовці Військово-морських сил України на судах «Бердянськ», «Нікополь» і «Яни Капу» «порушили кордон» Російської Федерації в Керченській протоці, після чого були затримані співробітниками Прикордонної служби ФСБ Росії.

«При цьому ніяких незаконних дій наші громадяни не здійснювали. Вони виконували свій обов'язок з охорони Державного кордону Російської Федерації відповідно до норм міжнародного права і російського законодавства», - заявили російські слідчі.

У СК РФ додали, що правоохоронними органами України було порушено кримінальну справу, під час розслідування якої старший слідчий Губський за «відсутності будь-яких доказів притягнув до кримінальної відповідальності сімох завідомо невинних громадян Російської Федерації з числа військовослужбовців, які брали участь в операції із затримання 25 листопада 2018 року українських військових моряків». Росіян звинувачують у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу, тобто ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій, вчинених за попередньою змовою групою осіб, за яке передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років.

У СК РФ додали, що звинувачення російських військових були погоджені заступником військового прокурора Південного регіону України Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України Мрочком, після чого направлені для вручення за останнім відомим українській стороні місцем проходження військової служби громадянами Російської Федерації.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження через Керченську протоку українському буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одесу, так і не отримавши інформації щодо можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців.

19 грудня секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Україна готує нове проходження своїх кораблів через Керченську протоку і пропонує міжнародним партнерам взяти в ньому участь.

Секретар РНБО зазначив, що Україна запросить представників ОБСЄ та інших міжнародних організацій, щоб вони були присутні на українських кораблях, для того, щоб довести усьому світу, що Україна і її моряки не порушують жодних законів і міжнародних правил.

18 січня 2019 року міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що президент РФ Володимир Путін погодився на пропозицію канцлера Німеччини Ангели Меркель допустити німецьких і французських фахівців в район Керченської протоки.

Того ж дня Клімкін повідомив, що Україна і Німеччина проведуть експертні консультації щодо пропозиції відправити німецьких і французьких фахівців для моніторингу ситуації в Керченській протоці.

19 лютого 2019 року президент Петро Порошенко заявив, що Україна не дозволить перетворити Азовське море на російське озеро і відстоюватиме своє право на вільне проходження через Керченську протоку.

21 лютого 2019 року міністр закордонних справ Росії Лавров назвав президента України «провокатором» і пообіцяв «дати по руках» у разі спроби українських кораблів пройти «разом з НАТО» через Керченську протоку.