Подання щодо ліквідації відповідальності за незаконне збагачення подали 59 народних депутатів / фото УНІАН

На п’ятий рік боротьби з корупцією КСУ скасував статтю про незаконне збагачення, яка була єдиним інструментом, за допомогою якого можна було посадити чиновника за ґрати.

Відтепер витрати хабарників стали майже законними операціями, йдеться в сюжеті програми "Секретні Матеріали" на каналі 1+1.

Стаття про незаконне збагачення з'явилася ще до Революції Гідності, у 2011 році, однак вона фактично не діяла. У 2015 році ця стаття зазнала змін. Слово "майно" замінили на активи, і додали фразу "законність підстав набуття яких не підтверджено доказами". Саме на цьому формулюванні зіграв Конституційний суд, повністю скасувавши статтю як таку, що суперечить нормам верховенства права та презумпції невинуватості.

Антикорупційні детективи розслідували епізоди з незаконного збагачення у 65 кримінальних провадженнях. Деякі справи вже були у суді і дехто з високопосадовців міг потрапити за ґрати на 10 років.

Читайте такожНемає статті – немає справи: якими будуть наслідки рішення КСУ про незаконне збагачення

"Відчувши небезпеку статті про незаконне збагачення та реальність арештів і ув'язнень українські чиновники згуртувалися та почали боротьбу проти закону, і схоже - перемогли. Головний радикал Олег Ляшко тепер без остраху може вигравати у лотереї, а Мирослав Продан може не боятися сісти за ґрати через купівлю нерухомості в Туреччині", - йдеться в сюжеті.

Подання щодо ліквідації відповідальності за незаконне збагачення подали ще в грудні 2017 року 59 народних депутатів, серед яких - і фігуранти справ за цією статтею.

Голова САП Назар Холодницький стверджує, що близько 30 нардепів мали стати фігурантами розслідувань про незаконне збагачення, однак тепер це неможливо, оскільки кримінальний закон має зворотну дію в часі тільки в тому випадку, якщо пом'якшує покарання. "Тобто якщо скасовується відповідальність, вона скасовується для всіх, в тому числі в минулому. Ці всі фігуранти фактично після рішення КСУ вважаються чесними людьми", - зазначає Холодницький.

Тож, тепер чиновники, прокурори та судді-мільйонери, які мали пояснити походження своїх багатств, тепер у цілковитій безпеці, адже темне походження їхніх статків більше не злочин.

"Повернутись це рішення назад не можна, рішення не оскаржується, тому сьогодні можна стверджувати, що 5 років втрачено. Зараз ми маємо легалізацію капіталів, здобутих незаконним шляхом", - каже директор НАБУ Артем Ситник.

Корупціонерів "пробачили" напередодні виборів, на думку нардепа Сергія Лещенка, адже на виборах чинний президент може програти, і разом з оточенням втратити імунітет, після чого доведеться відповідати за цією статтею.

На іншу думку, це могла бути чудова можливість тримати під контролем певних депутатів.

Тим часом, Україна отримала негативну реакцію від західних партнерів. І під загрозою опинився не лише безвізовий режим з ЄС, а й фінансова підтримка України, адже ми можемо не отримати черговий транш МВФ.

Як повідомляв УНІАН, 26 лютого Конституційний суд ухвалив рішення, в якому визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення). У рішенні зазначається, що стаття 368-2 КК втрачає чинність з дня ухвалення судом цього рішення.

27 лютого в Національному антикорупційному бюро України заявили, що через рішення КСУ усі провадження стосовно корупціонерів будуть закриті.

28 лютого президент України Петро Порошенко заявив, що підписав і доручив зареєструвати у Верховній Раді як невідкладний законопроект про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. За його словами, в новому законопроекті стаття Кримінального кодексу про незаконне збагачення буде виписана так, що «комар носа не підточить».

1 березня в Національному агентстві з питань запобігання корупції заявили, що рішення Конституційного суду про неконституційність статті 368-2 Кримінального кодексу позбавляє можливості встановити ознаки незаконного збагачення у деклараціях за 2015-2018 роки.

Згідно із заявою міжнародної організації із боротьби з корупцією Transparency International, через рішення Конституційного суду про незаконне збагачення Україна може втратити безвізовий режим з Європейським Союзом.