У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі заявили, що було вжито всіх процесуальних заходів для забезпечення доступу детективів Національного антикорупційного бюро України до розслідування щодо розкрадань в "Укроборонпромі".

Читайте такожСАП наказала не згадувати Гладковського в матеріалах справи про розкрадання в оборонці - НАБУ

Про це повідомила прес-служба САП. "Прокурорами САП вжито всіх процесуальних заходів для забезпечення доступу детективів НАБУ до матеріалів даного провадження, в тому числі, й погоджено клопотання про тимчасовий доступ до телефонів згаданих суб’єктів", - йдеться в повідомленні.

У прокуратурі повідомили, що на спростування тверджень щодо "усних вказівок" про видалення окремих прізвищ з текстів клопотань, на сторінці САП викладано скановану версію одного з погоджених клопотань про проведення обшуку, який на цей час проведено.

"Принагідно наголошуємо, що відповідно до ч. 1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду", - зазначили в САП.

Як повідомляв УНІАН, 25 лютого проект "Наші гроші з Денисом Бігусом" оприлюднив розслідування, в якому йшлося, що син на той час першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор нібито причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі.

У розслідуванні стверджується, що Гладковський-молодший та його партнери вступили у змову з оборонними чиновниками. Вони скуповували військові запчастини у російських контрабандистів, а також на складах української армії. Ціни на запчастини, які часто не відповідали будь-яким стандартам якості, були завищеними у рази. Цей "товар" за змовою з керівництвом "Укроборонпрому" продавали на оборонні заводи. У такий спосіб група нібито отримала від "Укроборонпрому" щонайменше 250 млн грн. Олега Гладковського журналісти називають другом президента Петра Порошенка і "смотрящим за оборонкою".

26 лютого президент відсторонив Гладковського від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування, а 4 березня підписав указ про звільнення з посади.

САП відкрила кримінальне провадження для перевірки оприлюднених журналістами фактів про мільйонні оборудки в оборонній сфері.

4 березня журналісти оприлюднили нову частину розслідування закупівель комплектувальних за завищеними цінами для підприємств "Укроборонпрому", згідно з яким чинний керівник держконцерну Павло Букін та колишній перший заступник секретаря РНБО Гладковський нібито отримували "відкати" за постачання висотомірів для ремонту в Україні Ан-26 з Казахстану.

11 березня журналісти оприлюднили ще одну частину розслідування, згідно з яким Національне антикорупційне бюро України у грудні 2016 року вважало підозрілими контракти компанії "Оптимумспецдеталь" з Харківським бронетанковим заводом і внесло її до переліку фірм з ознаками фіктивності, але пізніше викреслило з цього списку. За даними журналістів, за таке рішення НАБУ нібито брало хабарі.

12 березня Держбюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактами можливих зловживань правоохоронців у справах про оборудки в оборонній сфері (ч.3. ст. 368 Кримінального кодексу України). Зокрема, йдеться про можливе отримання хабарів посадовцями Генпрокуратури, СБУ, Державної фіскальної служби та НАБУ.

Сьогодні, 11 квітня, у НАБУ заявили, що керівництво САП публічно наголошує на необхідності активного розслідування розкрадань в сфері оборони, проте їхні реальні дії суттєво відрізняються від озвученого ЗМІ. "Фактично, САП саботує розслідування НАБУ, розпочате за матеріалами Bihus.info", - заявили в НАБУ.

У заяві зазначається, що після відкриття справ за фактами, викладеними у розслідуванні журналістів, НАБУ ініціювало витребування в Генеральної прокуратури кримінального провадження, яке, ймовірно, містить листування, оприлюднене ЗМІ, проте без погодження з боку САП це зробити неможливо. Натомість, як підкреслили в НАБУ, САП майже місяць ігнорує цю ініціативу НАБУ, не вдаючись до жодних пояснень.

"Прокурори САП постійно затягують строки погодження клопотання про виїмку речей та документів, що мають значення для розслідування. В результаті звернення до суду за відповідними дозволами на проведення процесуальних дій відтерміновуються. Процесуальними керівниками у кримінальному провадженні, відкритому за публікаціями Bihus.info, не надано жодної вказівки, крім однієї і то – в усній формі: не згадувати у клопотаннях детективів, що скеруються до суду, прізвища Олега Гладковського та інших осіб, які опубліковані в журналістському розслідуванні. Ситуація, що склалася, не тільки не сприяє всебічному та об’єктивному розслідуванню фактів корупції в оборонному комплексі, а й навпаки, унеможливлює її. Натомість її використовують як інструмент політичного тиску на НАБУ, в тому числі, з боку керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького", - наголосили в НАБУ.