Віце-прем’єр повідомила, за яких умов ЄС може призупинити безвіз з Україною / фото УНІАН

Євросоюз може розпочати процедуру призупинення чинності безвізового режиму для українців у разі порушення Україною зобов’язань щодо боротьби з організованою злочинністю, незаконною міграцією та руйнування антикорупційної інфраструктури.

Про це віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила в ефірі одного з українських телеканалів.

«Про безвіз. ЄС для себе затвердив механізм можливого призупинення безвізу для будь-якої країни, яка його має. Для того, щоб цей механізм, негативний сценарій був запущений, країна має порушити кілька головних постулатів, які закладені в ті зміни, які ми вже провели для отримання безвізу: це і боротьба з організованою злочинністю, боротьба з незаконною міграцією, руйнування антикорупційної інфраструктури», - сказала вона.

Відео дня

Читайте такожДипломат розповів, чи можуть відібрати в України "безвіз" після виборів

За словами віце-прем’єра, якщо відбувається щось із зазначеного, то ЄС через систему попереджень може запустити механізм призупинення безвізового режиму.

«Поки що ми справляємося з усіма нашими завданнями», - наголосила вона.

Климпуш-Цинцадзе висловила сподівання, що Україна і надалі виконуватиме взяті на себе зобов’язання в рамках наданої з боку ЄС візової лібералізації та тільки «позитивно розвиватиме цей тренд».

«Те, що ми сприймаємо як даність, – безвіз для пересування людей - буде частиною нашого життя і надалі», - переконана вона.

Як повідомляв УНІАН, 11 червня 2017 року набуло чинності рішення Ради Євросоюзу про запровадження безвізового режиму для громадян України, які здійснюють короткострокові поїздки до 30 країн ЄС і Шенгенської зони. Згідно з умовами, українці не повинні шукати притулку або намагатися працевлаштуватися. Це буде порушенням європейського законодавства. Також українці для відвідування країн Євросоюзу повинні довести мету своєї поїздки.

Україні для запровадження безвізового режиму з ЄС необхідно було виконати 144 вимоги. У Євросоюзі неодноразово наголошували, що українці виконали всі умови.

Водночас у ЄС створили законодавче підґрунтя для призупинення безвізових режимів з будь-якими країнами, чиї громадяни порушують умови дотримання безвізу. Зокрема, цей механізм може бути застосований в разі виникнення міграційних ризиків.

23 січня 2018 року візова робоча група Ради ЄС погодилася з висновками Єврокомісії щодо механізму призупинення безвізового режиму, в тому числі і стосовно України. У доповіді зазначалося, що Україна відповідає вимогам, які необхідні для продовження чинності безвізового режиму, але має продовжувати реформи і боротися з корупцією. Також українські органи влади повинні продовжувати вживати заходів з протидії нелегальній міграції та відмиванню коштів.

28 лютого 2019 року міністр закордонних справ Павло Клімкін запевняв, що ЄС не призупинятиме дію лібералізації візового режиму з Україною через рішення Конституційного суду про скасування статті Кримінального кодексу України про незаконне збагачення, запровадження якої було однією з умов надання безвізу.