Серед вимог позову - визнати протиправними дії міністра / УНІАН

Окружний адміністративний суд міста Києва отримав два позови до міністра соціальної політики України Андрія Реви щодо його висловлювань, які нібито дискримінують та принижують людську гідність жителів окупованих територій Донецької та Луганської областей України за територіальної ознакою.

Про це повідомили у прес-службі Окружного адміністративного суду міста Києва.

Як зазначається, мова йде про його висловлювання в інтерв’ю ВВС 26 квітня 2019 року.

Відео дня

На думку позивачів, міністр допустив висловлювання, що "дискримінують та принижують людську гідність громадян України – жителів окупованих територій Донецької та Луганської областей України за територіальної ознакою".

Серед вимог позову – визнати такі дії міністра протиправними та зобов’язати його утриматись від подібних висловлювань.

Тепер досліджуються матеріали позовів та вирішується питання про відкриття проваджень у справах.

Читайте такожУкраїнців, які отримали незаконні паспорти РФ, можуть позбавити соціальних виплат та пенсій

26 квітня журналістка Ольга Мальченко опублікувала у своєму Facebook сюжет для BBC, в якому Рева коментує ситуацію з виплатою пенсій на окупованих територіях.

"Всі, хто був проукраїнський, – всі виїхали. А той, хто хоче отримувати дві пенсії, там і тут, хай потерпить. Мені не шкода нікого, абсолютно, чесно скажу. Мені шкода тих солдатів і офіцерів, яких вбито там за цих покидьків", – сказав міністр.

28 квітня Рева заявив, що його слова вирвали з контексту.

"З усього півгодинного інтерв'ю в сюжеті була використана тільки одна моя фраза, яку автор сюжету використовувала в якості ілюстрації нібито мого особистого ставлення до всіх без винятку громадян України, які проживають на окупованій території", – написав він.

Міністр також висловив свою думку щодо необхідності виплачувати пенсії тим жителям ОРДЛО, які воюють на боці окупаційних військ.

"Саме цю категорію українських громадян я вважав, вважаю і буду вважати негідниками, які самі себе поставили за межі правового поля. Але я ні в якому разі не вважаю тих українських громадян, хто свідомо не допомагає окупантам і які просто стали їхніми заручниками, винними в цій ситуації", – додав Рева.