Екс-власник компанії "Енергомережа" відбув до Німеччини / фото УНІАН

Колишньому депутатові Верховної Ради, екс-власнику компанії "Енергомережа" Дмитру Крючкову повернули закордонний паспорт і він зміг повернутися до Німеччини, де перебував до екстрадиції в Україну.

Про це заявив сам Крючков в інтерв'ю Економічній правді.

Він зазначив, що екстрадиції, як такої, не було.

Відео дня

"Я подав заяву на повернення самостійно 8 березня. Є процедура. Я під присягою підтвердив своє добровільне рішення, а сторона захисту відмовилася від існуючого правового статусу", - сказав Крючков.

Читайте такожНа екс-депутата Крючкова одягли електронний браслет

За словами фігуранта розслідування про корупцію в сфері енергетики, у нього також є паспорт політичного біженця.

"Це міжнародний паспорт. Він виданий РФ, але за погодженням із європейською стороною. Просто я перебував на той момент на території РФ. Це паспорт для переміщення між кордонами - я без віз перетинаю кордон. Він має статус згідно з Конвенцією про права біженця від 1958 року. У всьому світі таких паспортів приблизно 1 200 штук", - заявив Крючков.

Він уточнив, що, повертаючись в Україну, на вимогу німецької сторони під присягою суду відмовився від прав, які дають цей статус і паспорт.

Як повідомляв УНІАН, 29 березня журналісти програми «Схеми. Корупція в деталях» оприлюднили розслідування, в якому стверджувалося, що близький соратник та бізнес-партнер президента Петра Порошенка Ігор Кононенко причетний до розкрадань коштів в енергетиці. Як йдеться у розслідуванні, журналістам вдалося отримати записи телефонних розмов фігуранта справи Крючкова.

Читайте такожПорошенко заявив, що жоден з його друзів не має відношення до корупції

15 квітня детективи Національного антикорупційного бюро України затримали підозрюваного у завданні збитків державі на суму понад 346 мільйонів гривень Крючкова в аеропорту «Бориспіль». Процедура екстрадиції тривала з квітня 2018 року.

За даними НАБУ, впродовж 2015-2016 років ПрАТ «ХК «Енергомережа» уклало договори про відступлення права вимоги за електроенергію, яку ВАТ «Запоріжжяобленерго» поставляло низці промислових підприємств. У результаті цього гроші за спожиту електрику надходили не ДП «Енергоринок» і ВАТ «Запоріжжяобленерго», а ПрАТ «ХК «Енергомережа».

Розслідування триває від грудня 2015 року. У вчиненні злочину слідство підозрює двох осіб.

Крючков обирався народним депутатом України п’ятого скликання від «Блоку Юлії Тимошенко», був членом комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.