Зеленський розпустить парламент / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський заявив, що головним аргументом для розпуску Верховної Ради є дуже низька довіра громадян до цієї інституції, а юридична підстава – відсутність коаліції з 2016 року.

Як повідомила прес-служба глави держави, про це Зеленський сказав під час зустрічі в Адміністрації президента з керівництвом Верховної Ради та лідерами парламентських фракцій і груп.

Читайте такожЗеленський домовився з лідерами фракцій про розпуск Ради: дострокові вибори можуть пройти 21 або 28 липня

Відео дня

«Головним аргументом для розпуску Верховної Ради є дуже низька довіра громадян України до цієї інституції – 4%. Це – оцінка роботи парламенту і найвагоміший аргумент для припинення його повноважень. Я, як гарант Конституції, зобов’язаний гарантувати права громадян України. Юридична підстава для розпуску – з 2016 року не існувало коаліції», – заявив Зеленський.

Також, згідно з повідомленням, учасники зустрічі обговорили дату проведення дочасних виборів. «Вона залежатиме від того, коли президент видасть указ про розпуск парламенту», - зазначили у Зеленського.

Крім того, під час консультацій йшлося про скликання позачергового засідання Верховної Ради для ухвалення змін до чинного виборчого законодавства, зокрема щодо скасування мажоритарної системи та зниження прохідного бар’єра до 3%.

Як повідомляв УНІАН, 17 травня фракція «Народний фронт» заявила про вихід з коаліції.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій оголосив про припинення діяльності коаліції в парламенті.

Згідно із законодавством, після оголошення про відсутність коаліції фракції можуть протягом 30 днів домовитися про створення нової. У разі, якщо коаліція не створена, президент має право оголосити про розпуск парламенту і призначити дострокові вибори. Однак за півроку до чергових парламентських виборів, які заплановані на 27 жовтня, законодавством встановлено мораторій на достроковий розпуск Верховної Ради.

20 травня президент Володимир Зеленський анонсував розпуск Верховної Ради восьмого скликання і проведення дострокових парламентських виборів.