Ілюстрація / REUTERS

Заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявляє, що Україна має намір добиватися визначення статусу Керченської протоки як міжнародної.

Про це Зеркаль повідомила в ефірі "Радіо НВ".

Читайте такожАгресія РФ у Керченській протоці: суд дозволив затримати 15 російських військових

Відео дня

"Для мене дуже важливо зараз забезпечити визначення статусу Керченської протоки як міжнародної протоки. Це зніме дуже багато питань, які досі існують, і питання правової невизначеності в тому числі, і питання спекуляцій Російської Федерації щодо статусу Керченської протоки як внутрішньої протоки. А взагалі вони у своїй внутрішній риториці дійшли до того, що тільки вони можуть контролювати судноплавство у Керченській протоці, тому для нас важливо зараз забезпечити представлення наших інтересів саме в міжнародному арбітражі", - наголосила заступник міністра.

Також вона вказала на важливість Договору між Україною і Росією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки від 2003 року.

"Навіть в останніх слуханнях голова трибуналу посилався на цю угоду як угоду, яка забезпечує свободу судноплавства в Керченській протоці. Тому я вважаю, що угода виконує зараз свою функцію, і Україна буде виходити при розв'язанні цього питання з принципу доцільності. Угода є комплементарною до міжнародної морської конвенції", - зазначила Зеркаль.

Довідка УНІАН. Росія і Україна в грудні 2003 року підписали Договір про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки. Однак питання спільного використання досі не врегульовано. Київ наполягав на проведенні лінії розподілу на основі адміністративного кордону між колишніми Радянським Союзом і УРСР, яка позначена на картах і планах. Російська сторона вважає, що, відповідно до законодавства колишнього СРСР, внутрішні води між республіками СРСР не розмежовувались.

Серед іншого у цьому договорі у статті 2 сказано, що "торговельні судна та військові кораблі, а також інші державні судна під прапорами України або Російської Федерації, що експлуатуються в некомерційних цілях, користуються в Азовському морі та Керченській протоці свободою судноплавства".

14 вересня 2016 року Україна ініціювала спір з Росією про порушення Конвенції ООН з морського права.