Міхеіл Саакашвілі / REUTERS

Колишній президент Грузії та екс-глава Одеської обласної держадміністрації Міхеіл Саакашвілі подякував президентові України Володимиру Зеленському за відновлення його українського громадянства.

Відповідний пост він опублікував на своїй сторінці у Facebook.

"Дякую президенту Зеленському! Слава Україні!", – написав Саакашвілі.

Відео дня

Читайте такожСаакашвілі сумує за Україною і хоче до Києва (відео)

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 28 травня, президент Володимир Зеленський виключив з указу свого попередника Петра Порошенка від 26 липня 2017 року положення про втрату Міхеілом Саакашвілі громадянства України.

За даними члена колегії МВС Антона Геращенка, Саакашвілі позбавили громадянства, оскільки він надав недостовірні дані, зокрема, щодо його судимості в Грузії.

В Україні Саакашвілі інкримінувалися три статті Кримінального кодексу: замах на злочин (ч. 1 ст. 15), злочин визнається вчиненим за попередньою змовою групою осіб, якщо його спільно вчинили дві або більше осіб (ч. 2 ст. 28), сприяння учасникам злочинних організацій та приховування їхньої злочинної діяльності (ч. 2 ст. 256).

Як заявив генпрокурор Юрій Луценко, Саакашвілі організував акції протесту з метою захоплення державної влади в Україні та сприяння членам злочинного угруповання екс-президента Віктора Януковича і бізнесмена Сергія Курченка у припиненні їх кримінального переслідування.

У вересні 2017 року Саакашвілі незаконно перетнув державний кордон з Польщі в Україну, що підтверджується рішеннями місцевого та апеляційного судів. 12 лютого 2018 року Саакашвілі за процедурою реадмісії був переданий Польщі. Стосовно нього існує обмеження у в’їзді в Україну терміном до 2021 року.