Передбачено запровадження аудиту Нацагентства з питань запобігання корупції / фото УНІАН

Наступного тижня буде завершено розробку законопроекту, який передбачатиме переформатування Національного агентства з питань запобігання корупції.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив заступник глави Адміністрації президента Руслан Рябошапка.

"На наступному тижні ми повинні закінчити роботу над законопроектом, який передбачатиме переформатування НАЗК. На жаль, те керівництво, яке є сьогодні, не може дати результат та не залишає жодного шансу для відновлення роботи цього органу. Там немає ні професійної компетенції, ні питань, які пов'язані із незалежністю і незаангажованістю", - зазначив Рябошапка.

Відео дня

За його словами, президент Володимир Зеленський звертатиметься до парламенту із проханням розглянути законопроект щодо переформатування НАЗК як невідкладний.

«Окрім питань, які пов'язані із необхідністю перезавантаження НАЗК, він містить питання щодо зміни структури керівництва відомства, адже сьогодні НАЗК - це колегіальний орган, який складається з 5 членів, а законопроектом передбачено, що це буде одна людина», - сказав заступник глави АП.

Крім того, за його словами, передбачено запровадження аудиту Нацагентства з питань запобігання корупції.

«Щоб протягом певного періоду часу ми могли мати публічну оцінку результатів роботи і ефективності НАЗК. Також є деякі питання, які пов'язані з доступом агентства до реєстрів, а також нюанси щодо того, як робота агентства може блокуватися іншими органами, наприклад, Мін'юстом», - зазначив Рябошапка.

За його словами, крім того, у законопроекті планується передбачити повернення у перелік суб'єктів декларування керівників та співробітників Адміністрації президента, а також розширити коло декларантів іншими чиновниками.

Читайте також"Працюють випадкові люди": у Зеленського хочуть змінити керівництво НАЗК

Як повідомляв УНІАН, у січні поточного року Transparency International Україна рекомендувала владі «перезапустити» НАЗК.

На думку експертів антикорупційної організації, Верховна Рада має ухвалити закон, що дозволить сформувати новий персональний склад Нацагентства із запобігання корупції. Участь в цьому процесі повинні брати міжнародні незалежні експерти. Нова модель роботи НАЗК повинна бути позбавлена принципу колегіальності в управлінні, як неефективного.

Крім того, експерти Transparency International Україна вважають, що необхідно запровадити зовнішній аудит діяльності НАЗК, а також належну автоматичну перевірку декларацій та моніторинг рівня життя декларантів.