Парубій прокоментував дискусії у ПАРЄ щодо Росії  / фото УНІАН

Рішення, яке може призвести до повернення Російської Федерації в Раду Європи є проявом безсилля і кроком заохочення агресора.

Про це сказав голова Верховної Ради України Андрій Парубій на відкритті Десятої сесії Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща, яка проходить в Києві.

Читайте такожПарубій: наразі немає жодних підстав для повернення російської делегації до ПАРЄ

Відео дня

«Рішення про повернення Росії в Раду Європи ми розцінюємо як прояв безсилля з боку окремих європейських країн та вважаємо небезпечним кроком заохочення агресора. Ми твердо знаємо, що російський президент Володимир Путін розуміє тільки мову сили. Коли він бачить слабість і бачить недолугу дипломатію, то це в нього викликає заохочення до нових атак проти України», - наголосив Парубій.

Він також підкреслив, що як тільки в Мінську на засіданні Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі було заявлено, що Україна «розглядає варіант не стріляти у відповідь російському агресору, тієї ж ночі була здійснена агресивна атака на українські позиції».

«В ту ж саму ніч російська артилерія розстрілювала українців як живі мішені, коли, на жаль, наша артилерія не дала відповіді, хоча могла дати відповідь і захистити життя наших воїнів», - сказав Парубій.

Також він наголосив, що «будь який спосіб дипломатії і будь-який спосіб слабості Путін використовує як заохочення до ще більш агресивних дій». «Ми це знаємо і ми хочемо навчити цього і усіх європейських партнерів», - зазначив голова ВР.

Як повідомляв УНІАН, у 2014 році на квітневій сесії ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів Асамблеї у зв'язку з анексією Криму, РФ не платить внески до Ради Європи з червня 2017 року.

17 травня 2019 року міністри закордонних справ більш як 30 держав з 47 країн - членів Ради Європи виступили за рівну участь усіх країн-членів у статутних органах організації, що може призвести до зняття санкцій з Російської Федерації.

3 червня Регламентний комітет Парламентської асамблеї ради Європи ухвалив проект резолюції, що передбачає ускладнення процедури запровадження санкцій проти національних делегацій в Асамблеї. Цей проект резолюції остаточно 24 червня має затвердити безпосередньо Асамблея.