Росія намагається уникнути розгляду в Гаазі позову щодо порушення прав України / фото УНІАН

Заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявляє, що Росія намагається уникнути в Постійному третейському суді в Гаазі розгляду позов стосовно порушення прав України як прибережної держави.

Як повідомила Зеркаль у соціальній мережі Facebook, цього тижня відбуваються слухання у справі України проти Росії щодо порушення Конвенції ООН з морського права в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці.

"З появою справи про імунітети наших військових кораблів та членів їхніх екіпажів справу стали називати "великою" справою з морського права, бо вона стосується всіх порушень, які вчинила Росія, - перешкоджання навігації, крадіжка наших корисних копалин, незаконний вилов риби, спорудження Керченського мосту та багато інших", - зазначила вона.

Відео дня

Дипломат нагадала, що зазначена справа триває з 2016 року, коли "стало зрозумілим, що Росія не готова усунути порушення Конвенції ООН з морського права добровільно".

"Протягом цього часу ми пройшли складний процес відбору арбітрів та підготували меморандум з викладенням всіх порушень, вчинених Росією", - заявила Зеркаль.

Водночас вона наголосила, що Росія робить все для затягування справи, і тому вона оскаржує юрисдикцію трибуналу. Також між Україною і Росією відбулося два раунди обміну письмовими поясненнями щодо юрисдикції.

Сьогодні у Гаазі починаються усні слухання з питань юрисдикції Постійного третейського суду розглядати позов України.

"Мета Росії традиційна - уникнути розгляду справи по суті і відповідальності. Наше завдання просте і складне водночас - відстояти своє право на судовий розгляд справи по суті. Судові слухання цього тижня важливі і в більш ширшому контексті. Росія, прагнучи вбити справу, намагається додати два важливих питання", - написала Зеркаль.

"По-перше, Росія намагається поставити під сумнів український суверенітет в Криму. Ніби з процедурних мотивів Росія намагається надати хоч якоїсь ваги своїм аргументам щодо Криму. Слухаючи усі аргументи Росії слід пам'ятати, одне: Крим - це Україна. Загалом виглядає, що Росія прагне перетворити слухання на лекцію з конституційного права України", - наголосила заступник міністра.

"По-друге, Росія намагається довести, що має право свавільно вести себе на Азові і в Керченській протоці, бо там не застосовується міжнародне морське право. Ми знаємо з вами цю історію. Росія прагнула цього давно. Наше завдання - не дати відновити імперське минуле Росії", - підкреслила Зеркаль.

Сьогодні на суді виступають представники Росії, а завтра - представники України.

Читайте також"Не визнаємо анексії": у НАТО привітали вимогу Трибуналу ООН до Росії звільнити моряків

Як повідомляв УНІАН, 10-14 червня в Гаазі відбудуться слухання у справі щодо порушення Росією прав України як прибережної держави.

14 вересня 2016 року Україна ініціювала спір з РФ щодо порушення нею Конвенції ООН з морського права.

У заяві МЗС наголошувалося, що офіційний Київ готовий довести в арбітражі, що Росія зухвало порушує суверенні права України користуватися гарантованими правами у своїх морських акваторіях та на континентальному шельфі у прилеглих до Криму морських зонах, в тому числі правом на природні ресурси континентального шельфу.

19 лютого 2018 року Україна надала в Міжнародний трибунал меморандум, що містить виклад всіх обставини, на які спирається позиція України, а також їхнє юридичне обґрунтування.

У травні 2018 року Росія подала до Міжнародного трибуналу свої заперечення щодо юрисдикції цієї інституції розглядати позов України проти РФ. З цієї причини потім у серпні арбітраж вирішив розділити процес на дві складові - юрисдикційну і по суті.

У МЗС вважають необґрунтованими заперечення РФ стосовно юрисдикції арбітражу розглядати позов про порушення Росією Конвенції з морського права.

Раніше у МЗС заявили, що трибунал ООН понад рік виноситиме рішення щодо юрисдикції розгляду позову України до РФ за порушення Конвенції з морського права.