Ілюстрація / REUTERS

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова зазначає, що законодавство вже й так передбачає покарання за лайку в публічних місцях.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона сказала журналістам, коментуючи зареєстрований в парламенті законопроект “Про протидію лихослів’ю” (про дематюкацію мови).

Читайте такожДо Ради внесено законопроект про боротьбу з матюками

Відео дня

Червакова пожартувала, що “найкращий спосіб боротися з матюками — це прописати матюки в законі”. “Здається, це те, що саме сьогодні пропонують автори законодавчої ініціативи”, - додала вона.

Депутат зазначила, що вона поки що не читала законопроект і не знає, чого саме він стосується, і чи йдеться в ньому про регулювання медіа-простору і Інтернету, чи передбачаються зміни до законодавства щодо телебачення і радіомовлення.

“Бо цитування у нас, згідно з чинним законодавством, не є вживанням нецензурної лайки. Я також хочу нагадати, що чинним законом вже передбачено адміністративну відповідальність за вживання нецензурної лайки, вона прирівнюється до дрібного хуліганства... І, відповідно, якщо це вчинено в публічному місці, неважливо, публічною чи не публічною особою, - у нас закон один для всіх: якщо ти публічно матюкаєшся, то ти понесеш за це відповідальність як за адміністративне правопорушення”, - констатувала Червакова.

Вона також, зокрема, відзначила, що є кодекс етики державного службовця, де також вже міститься пряма заборона на такі дії, про які йдеться у зареєстрованому законопроекті. Крім того, закон про державну службу також передбачає, що чиновник не має права поводитися негідно і вживати нецензурну лексику.

“Моя позиція полягає в тому, що держава не має права втручатися в приватний простір і простір суспільної моралі. У нас вже була Комісія з питань суспільної моралі, яка займалася виключно цензурою, і наданням якихось абсолютно недолугих оцінок літературним творам, і заважала працювати засобам масової інформації”, - констатувала депутат.

Вона також зазначила, що якщо йдеться про цитування літературного твору чи фольклору, де є нецензурна лексика, то це не є хуліганством.

Як повідомляв УНІАН, 2 липня голова Комітету ВР з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець зареєструвала в парламенті законопроект № 10414 "Про протидію лихослів'ю" (про дематюкацію мови) (про внесення змін до деяких законодавчих актів України про дематюкацію мови).

За словами автора, законодавча ініціатива стосується публічних осіб та ЗМІ і не стосуватиметься сфери особистого життя людей, законопроектом визначатимуться поняття “лихослів’я”, “публічна особа” і перелік тих слів, які не можна вживати в публічному просторі публічним особам.

Також документом передбачено адміністративні штрафи. “Це штрафи, які будуть стосуватися засобів масової інформації, - це 10% від ліцензійного збору за виплати по аудіотрансляції. Що стосується фізичних осіб — це знов-таки штрафи, від 3 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи з відрахуванням частини заробітку. І знову-таки, це як адміністративне порушення”, - пояснила депутат і додала, що йдеться про виправні роботи від 40 до 60 днів.

Вона уточнила, що ЗМІ нестимуть відповідальність, зокрема, якщо вони ретранслюватимуть, наприклад, чийсь виступ, в якому є нецензурна лексика.

Кошти, які надходитимуть до бюджету з виплати штрафів, спрямовуватимуться до Українського культурного фонду — на розвиток української культури і української мови.