МЗС України / REUTERS

Тимчасовий виконувач обов'язків міністра закордонних справ Єгор Божок запросив на бесіду посла Угорщини Іштвана Ійдярто через заяви угорського міністра зовнішньої економіки і закордонних справ Петера Сійярто.

Як йдеться у повідомленні на сайті МЗС, під час бесіди Божок привернув увагу до того, що, незважаючи на всі зусилля української сторони, спрямовані на вирішення питань, які кидають тінь на дружній характер відносин між нашими державами, угорська сторона продовжує публічну риторику, яка викликає здивування.

Читайте також"Угорщина робить помилку": Волкер прокоментував блокування засідань Комісії Україна-НАТО

Відео дня

Зокрема, український дипломат наголосив, що в української сторони викликали подив останні висловлювання Сійярто в рамках Міжнародної конференції з питань реформ в Україні у Торонто, які на думку української сторони "не відповідають рекомендаціям Венеціанської Комісії і попереднім домовленостям".

"Українська сторона виконала рекомендації Венеціанської Комісії та пішла на зустріч угорській стороні щодо імплементації закону України «Про освіту». В Законі «Про забезпечення функціонування української мови як державної», ухваленому 25 квітня ц.р., враховане прохання угорської сторони щодо продовження перехідного періоду до 2023 року", - наголошується у повідомленні.

Також Божок нагадав, що під час його візиту в травні 2019 року до Будапешту українською стороною ініційовано розробку алгоритму врегулювання неконструктивних питань в українсько-угорських відносинах. Відповідь на пропозиції української сторони наразі не отримано.

При цьому сказано, що українська сторона готова до конструктивного діалогу з вирішення питань порядку денного українсько-угорських відносин.

Читайте такожЗеленський закликав Угорщину відновити підтримку євроінтеграції України

Як повідомляється на сайті угорського МЗС, Сійярто в Торонто заявив, що Угорщина рекомендує українській владі у двосторонніх відносинах повернутися до звичайного стану ведення справ, коли угорська національна меншина, яка проживає на Закарпатті, не буде позбавлена раніше набутих прав.

Сійярто стверджував, що попередня українська влада і президент Петро Порошенко "проводили рішучу антиугорську політику, в результаті чого права угорської меншини на Закарпатті були серйозно обмежені".

"Новий український президент Володимир Зеленський вселяє нову надію, що Україна не буде практикувати антиугорську політику", - заявив Сійярто.

За його словами, заяви Зеленського є обнадійливими, але зараз можуть викликати обережний оптимізм.

"Справжнім переломом стане, якщо Зеленський після парламентських виборів впровадить законодавчі зміни, внаслідок яких угорська національна громада відновить свої попередні права", - сказав Сійярто.

За його словами, у разі відновлення прав представників угорської меншини на Закарпатті Угорщина готова реалізувати з Україною комплексний економічний план, в рамках якого будуть профінансовані проекти з будівництва доріг на Закарпатті. З цією метою за програмою кредитування передбачається виділити 50 млн євро.

Також планується відкрити нові чотири пункти пропуску на кордоні між державами.

Крім того, Угорщина створить для українських студентів тисячу стипендіальних місць для навчання в угорських університетах. Також передбачається реалізація інших програм.