1 липня 2019 року ЦВК закликала поквапитися тих, хто хоче проголосувати не за місцем реєстрації на дострокових виборах до Ради 21 липня.

На це у виборців є трохи менше двох тижнів, причому ще на початку виборчої кампанії Центрвиборчком спростив процедуру.

Читайте такожГройсман розповів про підготовку держбюджету-2020

Тому, якщо ви у відпустці або у відрядженні, проголосувати далеко від домівки як ніколи просто.

Як проголосувати на виборах 2019: інструкція 

1.Громадянам України потрібно звернутись до найближчого реєстру виборців

До 15 липня 2019 року включно необхідно звернутися до відділу ведення Державного реєстру виборців, де зареєстрований виборець, або де перебуватиме в день голосування.

Як правило, відділи ДРВ розташовані у будівлях виконкомів міст обласного значення або при райдержадміністраціях. До виборів відділи ведення ДРВ працюватимуть й по вихідних.

2.Мати з собою паспорт та написати заяву, де вказати бажану дільницю для голосування

Необхідно написати заяву встановленого зразка про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси. Бланк заяви можна завантажити на сайті ДРВ, щоб заповнити заздалегідь, або взяти роздрукований у відділі Держреєстру виборців. У заяві необхідно вказати адресу фактичного місця проживання або номер дільниці, на якій плануєте голосувати.

3. Отримати посвідчення про зміну місця голосування

Орган ведення Державного реєстру виборців видасть посвідчення про тимчасову зміну місця голосування, де буде вказана дата виборів (21 липня 2019 року), а також номер виборчої дільниці для голосування. Інколи таке посвідчення видають не одразу, а просять зайти за ним, наприклад, наступного дня.

4.21 липня з 8:00 до 20:00 прийти на нову дільницю

У день голосування, 21 липня 2019 року, необхідно буде прийти на нову дільницю з паспортом з 8:00 до 20:00.

Скільки людей змінило місце голосування

Понад 70 тисяч виборців вже змінили місце голосування на позачергових виборах до Верховної Ради, призначених на 21 липня. Щоб зробити це, у виборців є ще тиждень - до 15 липня.

Тим часом на виборчі округи вже везуть бюлетені для голосування. Центральна виборча комісія уповноважила держпідприємство спецзв'язку розвозити документи по регіонах.

Скільки українців мають намір голосувати на виборах Ради

Більше 60% українців готові взяти участь у голосуванні на дострокових виборах до Верховної Ради 21 липня 2019 року. Про це свідчать результати опитування «Моніторинг електоральних настроїв українців», проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» з 29 червня по 3 липня.

Так, 62% опитаних висловили однозначну готовність взяти участь в голосуванні на парламентських виборах.

Ще 23% українців заявили, що скоріше готові брати участь, 12% - не голосуватимуть, а 3% - не визначились.

При цьому велику готовність брати участь в голосуванні демонструють старші виборці.

Раніше повідомлялося, що п'ятивідсотковий бар'єр на позачергових виборах до Верховної Ради незмінно долають 5 партій: «Слуга народу», «Опозиційна платформа - За життя», «Європейська солідарність», «Голос» і «Батьківщина».