Ілюстрація / REUTERS

Заступник керівника Офісу президента Руслан Рябошапка очікує, що новий склад Верховної Ради під час першого пленарного засідання внесе зміни до Кримінального процесуального кодексу, які виправлять проблеми, що перешкоджають роботі слідчих.

Читайте такожВ Офісі президента заявили про необхідність внести зміни до КПК

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав журналістам в рамках конференції «Нова антикорупційна стратегія для України: якою вона має бути?» в Києві.

Відео дня

На запитання, чи будуть внесені зміни до Кримінального процесуального кодексу, Рябошапка відповів: «Обов'язково, це будуть пріоритетні зміни… У перший же день, коли парламент почне працювати, це буде один з тих законопроектів, який буде прийнятий в перший же день».

Заступник керівника Офісу президента зауважив, що зміни до КПК стосуватимуться «виправлення проблем, які існують і перешкоджають роботі слідчих органів, а також які покращують становище підозрюваних і обвинувачуваних».

На запитання, чи ці зміни стосуватимуться, зокрема скасування так званих «поправок Лозового», Рябошапка відповів ствердно.

Довідка УНІАН. Новий КПК набув чинності у 2012 році.

3 жовтня 2017 року Верховна Рада ухвалила президентський закон про внесення змін до Господарського і Цивільного процесуальних кодексів України, Кодексу адміністративного судочинства та інших законодавчих актів (№ 6232).

Серед інших під час ухвалення закону було враховано поправку депутата від Радикальної партії Андрія Лозового, якою передбачено, що строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

-два місяці – у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку;

-три місяці – у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості;

-шість місяців – у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Досудове розслідування повинно бути закінчено:

-протягом одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку;

-протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Завдяки цим «поправкам Лозового» у кодексі було ще більше посилено захист прав підозрюваних та обвинувачуваних. На практиці це призводить до того, що розслідування справ слідчими і в судах може тривати роками шляхом маніпуляцій нормами КПК з боку адвокатів обвинувачуваних та підозрюваних.