У Регламенті ВР не передбачена норма про голосування за допомогою сенсорної кнопки / фото УНІАН

Система для голосування у Верховній Раді за допомогою сенсорної кнопки є застарілою, оскільки може спрацьовувати навіть на жувальну гумку.

Як передає кореспондент УНІАН, про це новообраний народний депутат від партії “Слуга народу” Руслан Стефанчук заявив у коментарі журналістам.

Він зазначив, що зараз недоцільно використовувати цю застарілу систему, а необхідно розробляти нову.

Відео дня

За словами Стефанчука, партія «Слуга народу» розглядає питання про розробку системи «Рада-4», яка дасть можливість ідентифікувати депутатів за відбитками пальців.

Він нагадав, що “сенсор — це те, що реагує на тепло від живого організму”.

За словами новообраного депутата, можна взяти будь-який предмет, температура якого наближається температури людського тіла (36,6 градусів) приставити до сенсорної кнопки, зокрема, це може бути жуйка, і кнопка відреагує.

Він висловив здивування, що у Верховній Раді VIII cкликання не вжили жодних заходів для введення в роботу сенсорної кнопки, а тепер раптом почалася така активна діяльність з цього питання. На думку Стефанчука, це свого роду маніпуляції.

Він також вкотре нагадав, що у Регламенті Верховної Ради не передбачена норма про голосування за допомогою сенсорної кнопки.

Читайте такожМайбутні нардепи не можуть домовитися про розподіл посад у комітетах - Стефанчук

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 27 серпня, на брифінгу голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що 23 серпня слідчі СБУ і ДБР “заблокували” роботу комп’ютерного центру парламенту.

Крім того, він повідомив, що керівник Апарату ВР отримав від ДБР листа, в якому повідомляється про розслідування провадження за ст. 363 Кримінального кодексу України «за фактом порушення службовими особами Апарату Верховної Ради правил експлуатації електронно-обчислювальних машин та автоматизованих систем шляхом впровадження використання сенсорної клавіші в електронній системі підрахунку голосів картками Верховної Ради України».

Також сьогодні, 27 серпня, співробітники СБУ і ДБР знову заблокували роботу технічних служб парламенту.

Пізніше перший заступник керівника Апарату Верховної Ради Володимир Слишинський заявив, що це він звернувся до правоохоронців щодо сенсорної кнопки в парламенті. За словами Слишинського, ще при тестуванні сенсорної кнопки у 2013 році було встановлено, що кнопка не гарантує безперебійної роботи і персонального голосування.

Він наголосив, що запровадження сенсорної системи для голосування виключно сенсорною клавішею суперечить законодавству, технічним нормам і Регламенту ВР. Також Слишинський підкреслив, що ресурс системи “Рада-3” був вичерпаний ще у 2012 році, а сенсорної клавіші — понад 11 років.