Ілюстрація / REUTERS

Сьогодні новообрані народні депутати України ознайомилися з роботою системи «Рада».

Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістам повідомив новообраний депутат від «Слуги народу» Руслан Стефанчук.

«Зібралися депутати, які не мають досвіду. Ви знаєте, Верховна Рада оновлена на 80 відсотків. Це зібрання було присвячене тому, щоб люди зрозуміли, як технічно втілювати ті права, які надані їм Регламентом: як проголосувати «за», як «утриматися», як проголосувати «проти», як записатися на слово, як знятися з реєстрації, як включити систему синхронізації і перекладу», - поінформував новообраний депутат.

Відео дня

Стефанчук зауважив, що депутати налаштовані на вдосконалення системи «Рада». Він наголосив, що система має відповідати сучасним вимогам, бути технічно сертифікована і відповідати правовим засадам, які передбачені Регламентом.

На уточнення, сьогодні тестувалася стара система чи нова сенсорна кнопка, Стефанчук відповів: «Ми тестували ту кнопку, яка передбачена Регламентом».

«Ми опробували, ніби станом на зараз ота технічна система (на мою думку, є підстави стверджувати) відповідає тому голосуванню, яке виходить з волевиявлення», - сказав новообраний депутат.

Водночас він додав: «Я не можу сказати, що відбудеться за цю ніч, і чи будуть втручання в систему «Рада».

Читайте також"Спрацьовує на жувальну гумку": Стефанчук назвав застарілою систему для голосування за допомогою сенсорної кнопки

Як повідомляв УНІАН, 27 серпня голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що 23 серпня слідчі СБУ і ДБР «заблокували» роботу комп’ютерного центру парламенту.

За його словами, керівник Апарату ВР отримав від ДБР листа, в якому повідомляється про розслідування провадження за ст. 363 Кримінального кодексу України «за фактом порушення службовими особами Апарату Верховної Ради правил експлуатації електронно-обчислювальних машин та автоматизованих систем шляхом впровадження використання сенсорної клавіші в електронній системі підрахунку голосів картками Верховної Ради України».

Пізніше перший заступник керівника Апарату ВР Володимир Слишинський заявив, що це він звернувся до правоохоронців щодо сенсорної кнопки в парламенті. За словами Слишинського, ще при тестуванні сенсорної кнопки у 2013 році було встановлено, що кнопка не гарантує безперебійної роботи і персонального голосування.

Він наголосив, що запровадження сенсорної системи для голосування виключно сенсорною клавішею суперечить законодавству, технічним нормам і Регламенту ВР. Також Слишинський підкреслив, що ресурс системи «Рада-3» був вичерпаний ще у 2012 році, а сенсорної клавіші — понад 11 років.

Своєю чергою директор ДБР Роман Труба заявив, що використання сенсорної кнопки поставило б під сумнів легітимність усіх ухвалених законів, адже її функціонування не передбачено законом про Регламент ВР.

Перший заступник керівника Апарату ВР, керуючий справами Петро Боднар не виключив можливості втручання «сторонніх осіб» в роботу системи для голосування.