У Нацраді поснили своє рішення / фото УНІАН

У Національній раді з питань телерадіомовлення пояснили своє рішення про відмову у продовженні чинності ліцензій на мовлення регіональним компаніям для ретрансляції телеканалу "112 Україна".

Як заявив у коментарі УНІАН член Нацради з питань телерадіомовлення Олег Черниш, регіональні компанії не мали права ретранслювати «112 Україна».

Читайте такожНацрада з мовлення позбавила канал «112 Україна» декількох цифрових ліцензій (наживо)

Відео дня

Він зазначив, що юридична особа ТОВ ТРК "112-ТВ" має ліцензію на супутникове мовлення телеканалу "112 Україна", який завдяки цьому транслюється в кабельних мережах по всій Україні, але рішення Нацради не стосується супутникового мовлення.

Водночас рішення Нацради стосується п'ятьох регіональних компаній: ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «ТВ Вибір» та ТОВ «Лідер ТВ», які ретранслювали "112 Україна".

"Свого часу в 2011 році вони отримали ліцензії та місцеве та регіональне мовлення. Вони повинні були висвітлювати події свого міста або регіону, і повинні здійснювати мовлення у відповідності до заявленої програмної концепції, яка передбачала і культурологічні програми, і трансляцію художніх фільмів", - сказав Черниш.

Він додав, що пізніше ці п'ять компаній були придбані особами, які мали стосунок до телеканалу "112 Україна".

"І, не узгоджуючи свої дії з Національною радою, змінивши програмну концепцію, а ми за великим рахунком її не могли змінити, вони запустили там супутникову версію каналу "112". Тобто, конкурс був на місцеве мовлення, а фактично здійснювалося загальнонаціональне цими п'ятьма компаніями", - додав Черниш.

За його словами, ці компанії через змінену програмну концепцію отримали від Нацради по вісім попереджень.

"Національна рада просила їх повернутися до заявленої програмної концепції. Вони не реагували на попередження Національної ради, з метою відстоювання своїх прав зверталися до судів, і всі суди визнали, що Національна рада не перевищувала своїх повноважень, тобто всі санкції Національної ради були накладені у відповідності до закону", - заявив Черниш.

Також він сказав, що ці компанії свого часу звернулися до Нацради із заявами щодо продовження термінів дії ліцензій.

"Але це питання не було розглянуте, і згодом вони заблокували можливе рішення Національної ради через суд, щоб Нацрада не прийняла рішення про продовження чи непродовження дії ліцензій. Нещодавно, кілька тижнів тому, було прийнято рішення суду, що Національна рада може розглядати це питання, і Нацрада, зважаючи на заяву цих п'ятьох компаній, розглянула питання про продовження терміну дії ліцензій і відмовила їм у продовженні", - наголосив Черниш.

При цьому він зауважив, що канал "112 Україна" володіє ліцензією на супутникове мовлення, однак ніколи не мав ліцензії на цифрове мовлення, а п'ять компаній не мали права ретранслювати канал.

"Канал "112" має ліцензію на супутникове мовлення і завдяки цьому здійснює мовлення від кабельних мереж і на OTT-платформах", - додав член Нацради.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 26 вересня, на засіданні Нацради було ухвалене рішення про відмову у продовженні чинності ліцензій на цифрове мовлення п'ятьом регіональним компаніям: ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «ТВ Вибір» та ТОВ «Лідер ТВ», які ретранслювали "112 Україна".

Члени Нацради ухвалили рішення одностайно.

Керівництво телеканалу «112 Україна» назвало рішення Нацради незаконним і заявило, що «телеканал "112 Україна", сайти 112.ua і 112.international продовжать свою роботу», канал продовжує мовлення і доступний для своїх глядачів на супутнику, в кабельних мережах і в інтернеті.