REUTERS

Білий дім хотів «заблокувати» всі записи телефонних розмов президента США Дональда Трампа та українського лідера Володимира Зеленського.

Понад десять «високопоставлених чиновників» з Білого дому чули розмову двох президентів, а потім обговорювали ситуацію, що склалась, із юристами, пише невідомий інформатор на 9 сторінках скарги.

Читайте такожЄврокомісія відреагувала на стенограму розмови Трампа і Зеленського

Відео дня

Невдовзі посадовці намагалися приховати записи розмови включно з офіційною транскрипцією.

«Ці дії тільки підтвердили, що чиновники Білого дому зрозуміли всю серйозність того, що відбулось під час дзвінка», – пише інформатор.

Юристи Білого дому доручили чиновникам видалити електронну стенограму дзвінка за 25 липня з комп’ютерної системи й помістити її в окрему базу, яку використовують для зберігання «особливо таємної інформації».

«Один з чиновників Білого дому назвав цю дію зловживанням цією електронною системою, бо в цьому дзвінку не було нічого делікатного з точки зору національної безпеки», – підкреслює викривач, додавши, що зловживання секретною системою було частиною «схеми».

Напередодні Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови між президентом США Дональдом Трампом і президентом України Володимиром Зеленським, через яку в США розпочали процедуру імпічменту американського лідера.

З тексту розмови випливає, що Дональд Трамп неодноразово наполягав на тому, щоб український президент Володимир Зеленський звернув увагу на розслідування проти колишнього віце-президента Джо Байдена і його сина.