Єлизавета Ясько поїде на осінню сесії асамблеї, але не в офіційному статусі, а як гостя / фото УНІАН

Глава української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи, депутатка від «Слуги народу» Єлизавета Ясько поїде на засідання Асамблеї як гостя.

Про це вона розповіла в інтерв’ю виданню LB.ua.

Ясько пояснила, що їде з неофіційним візитом, як гостя, адже наразі у неї немає офіційного статусу і повноважень глави делегації, оскільки Україна поки не подавала новий склад делегації в ПАРЄ.

Відео дня

Вона додала, що участь України в наступній сесії, підтвердила б згоду держави на несправедливе повернення Росії до ПАРЄ.

«Ми не беремо участь у цій осінній сесії, але ми розглядаємо це співробітництво, як стратегічно важливе для України» — сказала депутатка.

Читайте такожУкраїну хочуть позбавити права доступу в зал ПАРЄ

Вона наголосила, що статус гостя дозволяє працювати в кулуарах.

За словами Ясько, у неї заплановано багато зустрічей з європейськими політиками. Зокрема буде зустріч з держсекретарем Міністерства закордонних справ Франції з питань Європи Амелі де Моншален.

«Уже підтвердили цю зустріч. З французькою стороною кілька зустрічей буде, подивимося. Я хочу охопити максимально, щоб зібрати інформацію і зрозуміти всю картину. Мені потрібно в цьому розбиратися», — сказала Ясько.

Глава української делегації також заявила, що відмовлятися від повного спілкування з Росією неправильно, оскільки, захищаючи свої інтереси, необхідно знати, що відбувається у світі.

Нагадаємо, сьогодні розпочинається осіння сесія ПАРЄ, на якій планують розглянути проєкт резолюції щодо становища кримських татар в окупованому Криму.

23 вересня делегація України офіційно відмовилася від участі в осінній сесії ПАРЄ через повернення Росії.

Водночас, стало відомо, що частина членів української делегації все ж планує відвідати сесію.

Як повідомляв УНІАН, на засіданні 26 червня ПАРЄ підтвердила своє рішення про повернення російської делегації з усіма повноваженнями. Після цього українська делегація покинула засідання. Разом із делегацією України демарш влаштували представники Польщі, Литви, Латвії, Словаччини, Естонії та Грузії. Також до демаршу приєднались представники Швеції та Великої Британії в ПАРЄ.

Раніше члени ПАРЄ проголосували за рішення, яке дозволяє повернення російської делегації до асамблеї попри санкції.

25 червня російську делегацію «запросили до роботи» в ПАРЄ. Українська делегація припинила роботу на сесії ПАРЄ після повернення Росії.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що розчарований рішенням ПАРЄ.

17 вересня у Верховній Раді сформували новий склад української делегації в ПАРЄ.