Клімкін закликав не допустити визнання загону "Азов" терористичною організацією в США / фото УНІАН

Завданням України наразі є всіма можливими способами не допустити визнання Окремого загону спеціального призначення Національної гвардії України "Азов" терористичною організацією в Сполучених Штатах Америки, заявив екс-міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Друзі, всім же зрозуміло, що буде, якщо раптом "Азов" визнають терористичною організацією в США? Це буде майже нокаут добровольчому руху і нокдаун Україні", - написав Клімкін у понеділок на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Читайте такожУ Конгресі США вимагають визнати "Азов" терористичною організацією

Відео дня

За його словами, питання невизнання "Азова" терористичною організацією в США є питанням державної безпеки. Клімкін вважає, що емоційна розмова президента Володимира Зеленського та добровольця цього підрозділу може бути використана для внутрішньої дестабілізації країни, особливо на тлі такої ініціативи у Вашингтоні.

"Я не Руді Джуліані (адвокат президента США Дональда Трампа і колишній мер Нью-Йорка - ІФ) і в теорію змов особливо не вірю, але тут якось воно все в часі збіглося. Зараз потрібно захищати Україну та тих, хто її захищає. На повну: їхати у Вашингтон і робити все і навіть більше. А потім і у себе розберемося. Україна понад усе!" - написав Клімкін.

Раніше в жовтні група з 40 членів Палати представників США на чолі з демократом Максом Роузом вимагали від держсекретаря Майкла Помпео пояснень, чому "деякі екстремістські формування", зокрема ОЗСП "Азов", не внесені до списку міжнародних терористичних організацій (FTO).

У відповідь на це міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков під час зустрічі з главою місії США Крістіною Квін прокоментував офіційну позицію України щодо інформаційної кампанії з дискредитації підрозділу "Азов", відзначивши бойову ефективність спецпідрозділу, й заявив, що це "спланована гібридна спроба спровокувати кризу у відносинах з нашими союзниками, послабити позицію нашої держави у світі".

Голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики Богдан Яременко (фракція "Слуга народу") підготував проект листа до 40 американських конгресменів, які звернулися до держсекретаря США Майка Помпео з закликом внести батальйон "Азов" до списку терористичних організацій.

"У листі до Конгресу США міститься пропозиція надати будь-яку необхідну допомогу в з'ясуванні об'єктивної та неупередженої інформації про загін спеціального призначення "Азов", а також звернення до правоохоронних органів України опублікувати результати перевірки всіх фактів і тверджень, наведених у листі американських конгресменів", - написав Яременко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п'ятницю, 25 жовтня.