Вадим Пристайко / Фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявляє, що світова спільнота і Росія не демонструють готовності до повного перегляду Мінських угод.

Про це він повідомив в інтерв'ю УНІАН.

Зокрема, міністр відповів на запитання, чи буде Україна наполягати на тому, щоб внести коригування у Мінські угоди задля приведення їх у відповідність до реалій.

Відео дня

«Ми наполягаємо. Але тут немає що приховувати - від російської сторони ми не бачимо ніякої згоди на їх адаптацію. Вони читають там, де їм зручно. Вони читають це як абсолютну Біблію. Там де не зручно, воно, на жаль, не знаходить відгуку», - заявив Пристайко.

Читайте такожПристайко не виключає відновлення залізничного сполучення з ОРДЛО

При цьому, за його словами, якщо ситуація не буде змінюватися, то вона зайде у глухий кут.

«Вони (Мінські угоди) дійсно нереальні. Хоча б тому, що в них є просто термінологічні і хронологічні недоліки. Наприклад, дати, які вже давним-давно минули. Можна розглядати адаптацію як мінімально необхідну. Умовно кажучи, поміняти дати. Можлива й зміна певної конфігурації Мінських домовленостей. Але на сьогодні ні в Україні, ні в Росії, ні у світової спільноти немає готовності до повного перегляду Мінських домовленостей», - сказав Пристайко.

Повний текст інтерв'ю опубліковано на сайті УНІАН: https://www.unian.ua/politics/10795205-vadim-pristayko-yakshcho-do-kincya-roku-mi-zmozhemo-obminyati-lyudey-to-zustrichi-u-normandskomu-formati-mayut-sens.html

Як повідомляв УНІАН, 10 грудня на прес-конференції за підсумками саміту лідерів «нормандської четвірки» в Парижі канцлер Німеччини Ангела Меркель виступила за адаптацію Мінських угод до реалій. За її словами, Мінські угоди не є «скам'янілим документом», для їх втілення необхідна «гнучкість».

Канцлер при цьому зазначила, що Мінський меморандум було підписано 19 вересня 2014 року.

«І, звичайно, з огляду на минулі в Україні президентські вибори, можна поставити запитання: чи має ця угода закам'яніти, чи її можна повернути до життя?» - сказала Меркель.

У свою чергу президент РФ Володимир Путін на цій прес-конференції допустив «гнучкість» деяких положень Мінських угод: «Розумієте, в чому справа: будь-яка угода має ту чи іншу «гнучкість», тому що деякі речі, написані на папері, можуть трактуватися сторонами по-різному. У нас дискусія сьогодні йшла щодо деякого аспекту Мінської угоди - є речі прописані прямо, і тут досить складно з цим сперечатися, а є ті, які народилися як компроміс під час наших дискусій в Мінську в 2015 році, тому різні сторони по-різному їх трактують.

При цьому представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Олексій Резніков заявив, що українська сторона підготує пропозиції щодо зміни Мінських угод до наступної зустрічі лідерів країн «нормандського формату», запланованої на березень 2020 року.

13 грудня прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков на запитання УНІАН, за яких умов Кремль погодиться провести додаткові переговори для модернізації Мінських угод, відповів: «Тут навіть не треба Кремль питати…Тут потрібна обопільна воля сторін конфлікту, а сторонами конфлікту є, з одного боку, Київ, а з іншого боку, «самопроголошені республіки». Під Мінським комплексом заходів стоїть підпис представників «самопроголошених республік». Відповідно, говорити про будь-які новації, не пізнавши точку зору і позицію представників «самопроголошених республік», можна, але це малоперспективно».