Ілюстрація / REUTERS

У Державному департаменті США розглянули подальші кроки після саміту лідерів країн "нормандської четвірки", який відбувся у Парижі 9 грудня.

Про це йдеться у заяві речниці відомства Морган Ортегус, опублікованій сьогодні на сайті Держдепартаменту.

13 грудня у Вашингтоні заступник державного секретаря США з політичних питань Девід Гейл зустрівся з віце-прем'єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитром Кулебою.

Відео дня

"Заступник державного секретаря Гейл підкреслив непохитну підтримку Сполученими Штатами територіальної цілісності і суверенітету перед лицем триваючої російської агресії", - йдеться у заяві.

Гейл і Кулеба обговорили наступні кроки після саміту "нормандського формату" і важливість здобуття подальшого прогресу в порядку денному реформ з метою забезпечення успіху України.

Читайте такожПристайко пояснив, за яких умов запрацює «формула Штайнмаєра»

Як повідомляв УНІАН, за результатами саміту в "нормандському форматі" 9 грудня в Парижі лідери України, ФРН, Франції та РФ узгодили комюніке, в якому заявили, що підтримують домовленість у рамках Тристоронньої контактної групи щодо розведення сил на трьох додаткових ділянках на Донбасі до кінця березня 2020 року.

Також вони заохочують ТКГ сприяти звільненню та обміну утримуваними особами, пов’язаними з конфліктом, до кінця року на основі принципу "всіх на всіх" починаючи з "усіх встановлених на всіх встановлених".

Лідери країн "нормандської четвірки" підтримують досягнення протягом 30 днів домовленості в рамках ТКГ про нові пункти пропуску через лінію розмежування.

Крім того, сторони зацікавлені в досягненні домовленостей у рамках "нормандського формату" і ТКГ щодо всіх правових аспектів закону про особливий порядок місцевого самоврядування (про особливий статус) окремих районів Донецької та Луганської областей з метою забезпечення його функціонування на постійній основі.

Вони вважають за необхідне інкорпорувати "формулу Штайнмаєра" в українське законодавство, згідно з версією, узгодженою "нормандською четвіркою" і ТКГ.