Денісова закликає представників ООН, ОБСЄ та Ради Європи відреагувати на дії РФ / фото УНІАН

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликає компетентних представників ООН, ОБСЄ та Ради Європи відреагувати на кричущі порушення Росією прав п'ятьох українців - Рустема Шейхалієва, Владлена Абдулкадирова, Тофіка Абдулгазієва, Джеміль Гафарова та Олега Приходька.

Про це український омбудсмен написала у соціальній мережі Facebook.

Читайте такожЗеленський: наразі формуються чергові списки для звільнення українських полонених з Росії

Відео дня

«Рустем Шейхалієв, Владлен Абдулкадиров поміщені у психіатричну лікарню, Олега Приходька ізольовано від зовнішнього світу, Тофік Абдулгазієв та Джеміль Гафаров залишені помирати в СІЗО», - повідомила Денісова. Вона зауважила, що усі ці факти з’ясовано за останню добу.

Омбудсмен уточнила, що Шейхалієва та Абдулкадирова поміщено у психіатричну лікарню з цілодобовим відеонаглядом для проведення психіатричної експертизи, попри наявні проблеми зі здоров'ям.

«Олега Приходька звинувачено у вчиненні ще одного злочину, що в майбутньому дає підставу суду посилити міру покарання. Він повністю ізольований від зовнішнього світу, адже йому відмовлено у побаченнях з дружиною, а всі судові засідання проводяться у закритому режимі – туди допускають лише адвоката. Також до нього досі не допущено священника», - поінформувала вона.

Також вона уточнила, що Гафарову відмовлено у скасуванні рішення суду першої інстанції про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Омбудсмен нагадала, що кримський татарин має хронічні захворювання нирок, а також страждає на ішемічну хворобу серця. За її словами, зважаючи на стан його здоров'я, рішення суду може стати фатальним для громадянина України та призвести до смерті.

Крім того, Абдулгазієва, у якого днями виявили зараження крові, після тривалого перебування в психіатричній лікарні, знову поміщено в ту ж саму загальну камеру.

«Закликаю верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет, голову ОБСЄ Мирослава Лайчака, комісара Ради Європи з прав людини Дуню Міятович та представників всіх дипломатичних місій використати усі механізми, можливості, повноваження і ресурси та відреагувати на всі ці кричущі факти порушення прав громадян України, аби не допустити невідворотних наслідків для їх здоров`я, а когось врятувати від смерті», - наголосила Денісова.

Довідка УНІАН. У лютому 2019 року співробітники ФСБ провели обшук у будинку Приходька в селі Оріхове Сакського району Криму. Силовики вилучили у нього українську символіку, прапори партії «Свобода», червоно-чорні прапори, портрет Степана Бандери, техніку та домашні CD-диски. Після обшуку Приходька відвезли до Сімферополя, де допитували, розпитуючи про його діяльність і зв'язки на материковій частині України.

9 жовтня співробітники ФСБ провели обшук у будинку активіста й затримали його, 10 жовтня затримали його дружину.

Стосовно Приходька окупанти відкрили кримінальну справу за ч. 1 ст. 30 (підготовка до злочину і замах на злочин), ч. 1 ст. 205 (підготовка терористичного акту) і ч. 1 ст. 223-1 (незаконне виготовлення вибухових речовин, незаконне виготовлення, переробка або ремонт вибухових пристроїв) КК РФ.

27 березня відбулися обшуки в десятках будинків кримських татар, у тому числі активістів громадського об'єднання «Кримська солідарність». 27-29 березня російські силовики затримали 23 кримських татар, з них троє перебували в Ростові-на-Дону. Серед яких були Абдулгазієв, Шейхалієв, Абдулкадиров та Гафаров. Проти них порушено справи за ст. 205.5 Кримінального кодексу РФ (організація діяльності терористичної організації і участь у діяльності такої організації). Зокрема, їх звинувачують в участі в організації «Хізб ут-Тахрір».