Пристайко запевнив, що політика МЗС щодо Криму залишається незмінною / Фото УНІАН

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявляє, що Україна відновить водопостачання до Криму, як тільки Росія забереться з півострова, а Україна відновить там свій суверенітет.

Читайте також"Це неможливо": секретар РНБО прокоментував слова Арахамії про "подачу води в Крим"

Як передає кореспондент УНІАН, про це Пристайко сказав журналістам.

Відео дня

На запитання про політику української влади щодо постачання води до окупованого Росією Криму, і чи може це бути предметом перемовин, міністр відповів, що Крим - це "багатогранна проблема", оскільки на півострові безліч проблем - від людських до економічних, у тому числі проблема захоплених Росією українських підприємств.

Як сказав Пристайко, наразі є багато судових позовів щодо Криму.

"Наша політика залишається незмінною: ми постачали воду в українську Автономну республіку Крим. Зараз, коли він під окупацією, згідно з усіма міжнародними конвенціями відповідальність за окуповану територію має нести країна-окупант. Оце ми якраз доводимо Російській Федерації. Забирайтесь з території - ми відновимо все що було, знову ж таки мирним шляхом", - наголосив Пристайко.

Як повідомляв УНІАН, 11 лютого в ефірі одного з українських телеканалів голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що погодився б на компроміс щодо постачання води в окупований Крим. Так, ведучий запитав Арахамію, якою буде його позиція, якщо виникне ситуація, що президент РФ Володимир Путін запропонує піти на поступки відносно Донбасу в обмін на поставки Україною води в анексований Крим. "Якщо дати воду в Крим, але мати велику перевагу в переговорах по Донбасу, моя особиста позиція, я буду вважати це достатнім компромісом. Я на таке б пішов, тому що в Криму водою будуть користуватися громадяни України", - сказав Арахамія.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак назвав цю заяву особистою думкою Арахамії.

Згодом Арахамія вибачився перед українцями за "вирвані з контексту" слова про постачання води в окупований Крим.