REUTERS

Народний депутат України від “Батьківщини” Надія Савченко звернулася до міністра закордонних справ України Павла Клімкіна щодо надання інформації про вжиті заходи стосовно захисту громадян України, які є незаконно ув'язнені та утримуються на території Російської Федерації.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідний депутатський запит Савченко з трибуни парламенту зачитав народний депутат від “Батьківщини” Іван Крулько.

Він разом із 8 депутатами від “Батьківщини” у футболках із фото Савченко та написом “Незламна” нагадав, що Савченко утримується в Росії вже рік.

Відео дня

У своєму запиті Савченко, зокрема, зазначає, що за час війни в полоні в Росії опинилися ряд громадян України, серед яких, зокрема, Олег Сенцов. “Наразі відомо, що до українських громадян, які незаконно ув'язнені та утримуються на території Російської Федерації в ході слідства застосовуються заходи фізичного та психологічного тиску”, - йдеться в запиті.

Читайте такожУ Росії справа українського режисера Сенцова направлена до суду

Так, Савченко просить надати офіційну інформацію щодо кількості громадян України, які наразі незаконно ув'язнені та утримуються на території РФ, щодо заходів, яких було вжито Україною для захисту цих громадян, а також щодо вжитих МЗС заходів щодо допуску консульських посадових осіб України до ув'язнених в Росії українців Миколи Карпюка та Станіслава Клиха.

Крім того вона просить надати інформацію щодо заходів, яких МЗС планує вжити найближчим часом задля звільнення незаконно ув'язнених у Росії українців.

Як повідомляв УНІАН, 11 грудня 2014 року Верховна Рада прийняла звернення до Держдумі РФ і президента Росії Володимира Путіна з вимогою звільнити українську льотчицю, народного депутата Надію Савченко, а також режисера Олега Сенцова, Миколу Карпюка, Станіслава Клиха та інших громадян України, які «в результаті збройної агресії Російської Федерації проти України були захоплені в полон, незаконно перевезені на територію Російської Федерації і всупереч їх волі утримуються на території Російської Федерації».