Руді Джуліані / REUTERS

У США набирає обертів тема можливого розкрадання коштів, які Вашингтон кілька років виділяв на технічну підтримку України.

Читайте такожCNN: Зеленський збирається триматися подалі від адвоката Трампа

Як повідомляється в матеріалі «Страны», мова йде про 5 млрд доларів, які "освоїли" під крилом екс-посла США в Україні Марі Йованович.

Низку викриттів в цій темі не так давно видав радник і адвокат Трампа Рудольф Джуліані.

Так, ще в грудні минулого року Джуліані заявив, що президент домагається розслідування нецільового використання цих мільярдів.

"Трамп попросить провести розслідування щодо порушень законів США і зловживання заробленими кропіткою працею платників податків доларами. Це називається його юридичним зобов'язанням за статтею 2, гл. 3 Конституції США, що ігнорувалося Обамою", − написав він у Twitter.

На початку березня Джуліані заявив, що вже знайшов свідоцтва грандіозного розкрадання - документи йому надав український нардеп Андрій Деркач. Джуліані взяв у Деркача інтерв'ю для свого подкасту «Здоровий глузд».

"Рахункова палата України виявила можливе зловживання коштами США у розмірі 5,3 млрд. доларів під час адміністрації Обами, в той час як Джо Байден був "навідником". Посольство Обами закликало українську поліцію не проводити розслідування!", − затверджує Джуліані.

Деркач передав Джуліані папку з 20 кейсами, які, на його думку, вимагають ретельного розслідування. Одне з них стосується можливого розкрадання 133 млн доларів, виділених США для людей, хворих на СНІД.

Гроші проводилися через благодійну організацію "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД", а займалися цим, за даними Деркача, засновники «Центру протидії корупції» - Дмитро Шерембей і Віталій Шабунін.

У лютому Нацполіція вже відкрила справу проти «Центру», який, як наголошується фінансується мільярдером Джорджем Соросом.

"Шерембей і Шабунін побудували схему, яку виявили журналісти-розслідувачі. Ця схема передбачала наявність якоїсь антикорупційної організації, яка б контролювала розподіл коштів іншим організаціям. У результаті через організацію відмивалися серйозні кошти, виділені для людей, хворих на СНІД. Організацію контролював чотири рази судимий Дмитро Шерембей. Віталій Шабунін очолював антикорупційну організацію, засновником був і Шерембей, обидва були задіяні у схемі", - сказав Деркач в інтерв'ю Джуліані.

За даними Деркача, 134 млн доларів виділялися фіктивним компаніям, на деякі навіть були заведені кримінальні справи про розкрадання коштів. Частину суми відмили і вкрали.

"Як тільки хтось намагався розслідувати цю історію, Дмитро Шерембей і Віталій Шабунін починали кричати про тиск на демократію. І раніше включалося посольство США в Києві. Сьогодні, слава богу, все тихо і ніхто не втручається", - зазначив депутат.

За його словами, як тільки почалося розслідування щодо завищення цін на медикаменти компаніями, яким «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» виділяла кошти, Шерембей і Шабунін відразу починали блокувати розслідування.

Деркач сказав Джуліані, що під час президентства Петра Порошенка, подібні розслідування в Україні були неможливі, оскільки вони стосувалися міжнародної технічної допомоги, і "їх контролював хтось з посольства США". Посольство блокувало будь-які розслідування.

Депутат назвав приклади підозрілої витрати величезних коштів американської фінансової допомоги.

Так, наприклад, на програму з підвищення впевненості громадян України було витрачено 36 млн доларів, на програму "конкурентна економіка України" виділили 41 млн доларів. Такі підряди віддавали переважно сумнівним американським фірмам.

Деркач пояснив, що красти гроші в Україні дуже зручно, бо система крадіжки налагоджена ідеально.

"Система побудована таким чином, що контракти отримують організації, близькі до колишніх співробітників USAID та уряду США, минулих або чинних посадовців", - сказав він.

Зазначається, що у Шабуніна заяви Деркача назвали "завідомо неправдивими" і пообіцяли звернутися в правоохоронні органи. Шерембей на своїй сторінці в Facebook заявив, що вже було 12 справ, і всі вони закриті.

Попри це, в грудні минулого року Джуліані приїжджав у Київ, де зняв цілий фільм про українсько-американську корупцію. Для Трампа подібний матеріал може стати козирем в електоральній боротьбі проти свого конкурента-демократа Джо Байдена, який курирував Україну в часи Порошенкв.

"Українське досьє Джуліані" може вдарити по всій структурі демократів, які підтримують Байдена.

За версією Джуліані, піраміда корупції виглядає так: Сорос-Байден, три посла США в Україні (Пайетт, Йованович, Тейлор), Джордж Кент (в минулому - заступник посла США в Україні, а зараз високопосадовець Держдепу США), Порошенко і Яценюк, голова НАБУ Ситник, а також колишній заступник генпрокурора України Касько.

Джерела журналістів в оточенні Джуліані вважають, що свідоцтва про корупцію минулої української влади і про непомірні витрати на НДО можуть вилитися в кримінальну справу проти Порошенка і кінець для багатьох одержувачів грантів. Водночас в США. Демократів звинуватять у використанні держапарату в своїх корисливих цілях.

Генеральний прокурор США Вільям Барр в лютому заявив, що Мін'юст США буде "тримати відкритими двері" для Джуліані і його інформації про можливі правопорушення з боку сім'ї Байденів.

За даними західних ЗМІ, є велика ймовірність відкриття справ за кейсам Українагейту.

Нагадаємо, генеральний прокурор США Вільям Барр оголосив, що Департамент юстиції прийняв інформацію про Джо Байдена і його сина Хантера, яку особистий адвокат американського президента Руді Джуліані зібрав в Україні. Разом з тим, генпрокурор уточнив, що федеральні відомства будуть «дуже обережні» з даними українського походження.