Єнс Столтенберг / REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг заявляє, що пандемія коронавірусу не вплинула на воєнне нарощення Росії в окупованому Криму і Чорному морі.

Про це Столтенберг сказав під час відеоконференції для журналістів з штаб-квартири НАТО напередодні засідання міністрів оборони країн-членів Альянсу у форматі захищеної телеконференції.

Читайте такожВ Євросоюзі засудили незаконний призов жителів анексованого Криму на військову службу в РФ

Відео дня

"Росія зберігає воєнну присутність поблизу кордонів НАТО і країн НАТО, в тому числі у Чорному морі", - заявив генсек Альянсу.

При цьому він відзначив, що росіяни також "продовжують підтримувати сепаратистів на сході України", а режим припинення вогню продовжує порушуватися.

"Ми бачимо суттєве воєнне нарощення, яке відбувається у Криму, і ми також бачимо їхню військово-морську присутність у Чорному морі. Тож це є одним з елементів проблем у галузі безпеки, з якими ми стикаємося. Ми стикалися з ними до кризи, пов'язаної з COVID-19, і ми стикаємося з ними під час цієї кризи, і я припускаю, що вони також будуть і після завершення кризи COVID-19", - наголосив Столтенберг.

Водночас, він зазначив, що Альянс спроможний надавати підтримку як цивільним зусиллям у боротьбі з коронавірусом, так і захищати усіх своїх членів.

У цьому зв'язку генсек Альянсу заявив, що НАТО збільшило присутність у регіоні Чорного моря на суходолі, на морі і у повітряному просторі, а з Україною і Грузією як країнами-партнерами відбувається співпраця.

"Ми повинні розуміти, що коронавірусна криза впливає на усіх нас, але вона не усуває виклики у галузі безпеки, з якими ми стикалися до кризи, і саме з цього приводу міністри зустрінуться завтра. Вони також розглянуть, як підтримувати наші воєнні позиції, і нашу політику стримування і оборони у розпал коронавірусної кризи", - сказав Столтенберг.

Як повідомляв УНІАН, Столтенберг також заявив, що наразі зарано робити висновки про приєднання України до Програми розширених можливостей Альянсу.