Ілюстрація / REUTERS

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляє, що ініціатива Європейського Союзу "Східне партнерство" має сприяти поступовій інтеграції України до внутрішнього ринку ЄС.

Як повідомили УНІАН у прес-службі МЗС України, 21 квітня Кулеба спільно з колегами з держав-членів ЄС та представниками інституцій Євросоюзу взяв участь у відеоконференції у форматі «Групи друзів України в ЄС».

Зустріч відбулася напередодні засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС, запланованого на 22 квітня. Під час засідання передбачається обговорити українську проблематику.

Відео дня

Зокрема, міністри обмінялися думками щодо координації дій України та ЄС у протидії пандемії COVID-19 та подоланні її соціально-економічних наслідків.

Кулеба подякував ЄС за оперативне виділення Україні важливої гуманітарної і фінансової підтримки.

При цьому міністри закордонних справ держав-членів ЄС зазначили, що опрацьовують додаткові шляхи допомоги нашій державі у боротьбі з пандемією та посткризовому відновленні економіки.

Кулеба поінформував колег про заходи, яких вживає уряд для мінімізації негативних наслідків пандемії для економіки країни, та стан реалізації внутрішніх реформ, зокрема у контексті європейської інтеграції.

“Україна знає, як продовжувати реформи і при цьому вести війну проти російської агресії та проти поширення пандемії”, – наголосив Кулеба.

Читайте такожГлави МЗС Євросоюзу 22 квітня обговорять ситуацію в Україні

Представники ЄС наголосили на важливості відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Крім того, у контексті підготовки цьогорічного Саміту ініціативи ЄС "Східне партнерство" Кулеба підкреслив, що для України важливою є амбітність та стратегічний характер майбутньої політики ЄС щодо східних партнерів з урахуванням їхніх європейських прагнень.

У цьому зв'язку українська сторона виходить з того, що "Східне партнерство" має сприяти поступовій інтеграції асоційованих партнерів, у тому числі України, до внутрішнього ринку ЄС, як це закріплено в угодах про асоціацію.

Також Кулеба детально поінформував співрозмовників щодо ситуації на Донбасі. Міністр повідомив про обстріли українських позицій з боку контрольованих РФ територій, невиконання російською стороною положень Мінських домовленостей і рішень " нормандського саміту". Співрозмовники висловили занепокоєння блокуванням Росією доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ і міжнародних гуманітарних організацій на неконтрольовані території Донецької і Луганської областей.

Своєю чергою держави-члени ЄС запевнили у незмінності своїх підходів: санкції, запроваджені проти Росії, діятимуть до повного виконання Мінських домовленостей та деокупації української території.