Дональд Трамп / REUTERS

Адміністрація президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа не бажає брати на себе додаткові повноваження та долучатися до "нормандського формату" щодо пошуку шляхів врегулювання ситуації на Донбасі. Про це в інтерв'ю Dеutsche Welle сказав Уповноважений уряду Федеративного уряду Німеччини з питань співробітництва з Росією Ґернот Ерлер.

«Тривалий час були спекуляції, чи не зміниться щось у "нормандському форматі", чи не постане там нова роль для США. Моє враження: зараз переважно є консенсус, що "нормандський формат", тобто співпраця Німеччини, Франції, України та Росії у напрямку політичного врегулювання конфлікту, має продовжуватися», - сказав політик.

Він зазначив, що не бачить проблеми у тому, що у Франції обрано нового президента.

Відео дня

Читайте такожЗахід втомився від РФ, а не України: The Washington Post опублікував розмову високопоставлених республіканців

«Я не бачу жодної проблеми у зміні від Олланда до Макрона. Макрон був у Берліні та мав змогу порушити це питання в розмові з урядом ФРН. У мене склалося враження, що адміністрація Дональда Трампа не має інтересу перебирати на себе додаткові завдання в Європі. А радше, продовжуючи курс адміністрації Барака Обами, вона вважає це європейською проблемою, яку мають розв'язувати європейці. Хоча, звісно, ми зі свого бок, завжди дуже детально інформуємо американську сторону», - заявив Ерлер.

Він запевнив, що в Берліні зацікавлені в будь-якому варіанті розвитку процесу, який би призвів до більших успіхів, ніж зараз.

«Але, як я уже казав, американська сторона не зацікавлена в зміні формату. Це те враження, яке в нас склалося. Я думаю, що це також зрозуміли і в Києві», - додав німецький політик.

«Можна було побачити в адміністрації Обами задоволення тим, що додаткове залучення США не було необхідним. Через відомий розворот Обами до Азії у Вашингтоні жодним чином не були невдоволеними, що Німеччина та Франція взяли на себе відповідальність у Європі. Як я вже сказав, завжди проводилися консультації та погодження з Америкою. Проте - жодної прямої участі. Схоже, що це продовжуватиметься, - сказав Ерлер.

Як повідомляв УНІАН раніше, міністр закордонних справ Німеччини Зіґмар Ґабріель (Sigmar Gabriel) заявляв, що сподівається, що в майбутньому Сполучені Штати Америки братимуть активну участь у процесі політичного врегулювання конфлікту на Донбасі.

За словами німецького урядовця, обидва співрозмовники недвозначно висловились за співпрацю з метою досягнення компромісу в цьому питанні. "На початку роботи нового уряду це не було так зрозуміло", - наголосив Ґабріель.