СБУ знає про 144 заручників на окупованих територіях Донбасу / фото УНІАН

У середу, 6 вересня, в Мінську учасники Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі будуть обговорювати деталі великого обміну заручниками.

Про це в коментарі УНІАН повідомив радник голови СБУ Юрій Тандіт.

«Ми підтверджуємо те, про що сказав Віктор Медведчук. Дійсно, ми будемо обговорювати з представниками ОРДЛО можливі деталі великого звільнення. Ми на це йшли ще минулого року і ми готові були в рамках Мінських угод віддавати тих, кого можемо законно передавати. Зараз готуємось до цих переговорів і сподіваємось, що буде результат. Зрозуміло, що у Мінську не буде так, що скажуть: "давайте" - і через годину їх будуть звільняти. Це процес. Але завтра безпосередньо, я сподіваюсь, ми будемо обговорювати процес звільнення по цій формулі. Там багато нюансів безпосередньо по цифрах буде ще, але глобально розуміння є», - заявив Тандіт.

Відео дня

Він також наголосив на тому, що важливо пам’ятати про всіх 144 українських заручників, які незаконно утримуються на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей.

«Сам процес звільнення - він багатокомпонентний, й окрім Мінської групи є дуже велика кількість спеціалістів, яка займається великою роботою. Це і представники СБУ, і Міноборони, МВС, переговорники, дипломати і багато інших, хто зараз займається спільним процесом. Для нас дуже важливо, що представники ОРДЛО підтверджують наявність 87 наших хлопців. Це перше. І ми проговорюємо деталі складання списків, у тому числі по тих особах, яких будемо передавати», - сказав він.

Читайте також18 осіб категорично відмовляються від передачі їх в "ДНР" і "ЛНР" - омбудсмен

За словами Тандіта, українська сторона не буде говорити про тих, хто чинив важкі злочини, і тих, хто не мав відношення до конфлікту на Донбасі.

«Важливо пам’ятати, що ми не будемо говорити про тих, хто вчинив особливо тяжкі злочини, і тих особах, які чинили злочини і які не мали відношення до АТО. Це дуже важливий аспект. Ми повинні дочекатись завтрашніх Мінських переговорів. Я сподіваюсь, що ці довгі переговори, які велись ще з минулого року, завершаться тим, що наші герої повернуться до своїх близьких», - резюмував Тандіт.

Як повідомляв УНІАН, спецпредставник з питань гуманітарного характеру в рамках Тристоронньої контактної групи Віктор Медведчук заявив про пропозицію розглянути питання звільнення 87 українських громадян в обмін на 309 осіб, яких розшукує ОРДЛО.

Медведчук сказав «Комсомольской правде в Украине», що «проблема з проведенням звільнення пов'язана з тим, що списки для його здійснення необхідно затвердити всім сторонам. Велика кількість осіб, які розшукуються ОРДО і ОРЛО і перебувають на території України, відмовляються від повернення на непідконтрольні Україні території. Верифікація цих осіб зменшує кількість тих, на кого претендують ОРДО і ОРЛО, а завершення цієї роботи і тривалі переговори з уточнення та узгодження списків відкрили можливість для повернення українців додому, до своїх родин».

«Ми розшукуємо на території ОРДО і ОРЛО 144 людини. На сьогоднішній день встановлено місцезнаходження 87 з них. Розшук решти триває», - додав Медведчук.

«Внаслідок проведеної роботи 1 вересня було зроблено пропозицію ОРДО і ОРЛО розглянути питання звільнення 87 розшукуваних нами українських громадян. У свою чергу ми готові розглянути питання про звільнення 309 осіб, які розшукуються ОРДО і ОРЛО. Зазначу, що до числа цих 309 осіб ми не включаємо тих, які звинувачуються або засуджені за скоєння особливо тяжких злочинів, а також тих, хто звинувачується або визнаний винним у вчиненні злочинів, не пов'язаних з АТО», - наголосив Медведчук.