На засідання прийшло багато народних депутатів, які не є членами цього комітету / фото УНІАН

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони розпочав розгляд президентських законопроектів щодо державної політики стосовно Донбасу, які подані як невідкладні, а також альтернативного проекту закону групи народних депутатів, із запізненням і без кворуму.

Як передає кореспондент УНІАН, засідання мало розпочатися о 9.30, але почалося о 10.20.

Засідання відкрив голова комітету Сергій Пашинський. Він сказав, що на засіданні не вистачає кворуму, оскільки відсутній однин член комітету. Проте Пашинський запропонував розпочати представлення поданих законопроектів по Донбасу.

Відео дня

Читайте такожРада сьогодні може розглянути законопроекти щодо Донбасу (наживо)

Станом на 10.40 кворум зібрався. До засідання комітету долучилися депутати Юлій Мамчур, Дмитро Тимчук та Ірина Фріз.

Комітет повинен розглянути президентський законопроект №7163 про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях, який представляє секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник.

Також депутати мають розглянути альтернативний законопроект №7163-1 від групи народних депутатів, який представлятиме заступник голови парламенту від фракції "Самопоміч" Оксана Сироїд.

Крім того, комітет розгляне ще один президентський проект закону №7164 про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей.

На засідання прийшло багато народних депутатів, які не є членами цього комітету.

Члени комітету почали обговорення проекту закону №7163 після його представлення Вінником. Народний депутат Тарас Пастух зазначив, що з тексту законопроекту не зрозуміло, коли розпочалася окупація окремих районів Донбасу. Своєю чергою Вінник зауважив, що це питання визначає Генеральний штаб ЗСУ.

Інший член комітету Андрій Левус вказав, що стаття 7 цього проекту закону легітимізує підписи ватажків терористів під "Комплексом заходів" із виконання Мінських угод. Він запропонував внести поправки до цієї статті і послатися на рішення Ради безпеки ООН щодо підтримки Мінських угод.