Турчинов представляє у ВР законопроект президента щодо Донбасу / фото УНІАН

Ухвалення президентського законопроекту про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях створить умови для ефективного захисту нацбезпеки України, відсічі збройної агресії Росії та звільнення захоплених нею територій.

Читайте такожРада розглядає законопроекти щодо Донбасу (наживо)

Як передає кореспондент УНІАН, про це секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявив під час представлення у парламенті законопроекту № 7163.

Відео дня

“Прийняття законопроекту створить умови для ефективного захисту національної безпеки України, відсічі збройної агресії Російської Федерації і звільнення захоплених Росією територій”, - сказав він.

Турчинов також підкреслив, що, згідно із проектом закону, за українськими військовослужбовцями і працівниками правоохоронних органів «зберігаються всі пільги, що мають учасники антитерористичної операції».

Як повідомляв УНІАН, закон про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях (№7163) зокрема передбачає, що тимчасова окупація Російською Федерацією територій Донбасу є нелегітимною та не створює для неї жодних територіальних прав.

Крім того, згідно з документом, Кабінет міністрів має узагальнити правову позицію та сформувати консолідовану претензію України до Російської Федерації щодо реалізації міжнародно-правової відповідальності Росії за збройну агресію.

Відповідно до закону, діяльність збройних сил та інших військових формувань Російської Федерації та окупаційної адміністрації Російської Федерації, яка суперечить нормам міжнародного гуманітарного права, є незаконною, а будь-який виданий у зв’язку з такою діяльністю акт є недійсним і не створює правових наслідків.

Крім того, у документі вказано, що Україна не несе відповідальності за протиправні дії РФ як держави-агресора, її збройних сил, інших військових формувань та окупаційної адміністрації на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях.

Метою державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях є, зокрема, звільнення цих територій та відновлення конституційного ладу на них; захист прав, свобод і законних інтересів громадян України, які постраждали внаслідок російської агресії.

Керівництво силами та засобами для відсічі збройної агресії РФ на Донбасі покладається на Об’єднаний оперативний штаб ЗСУ.