На зміну етнічному націоналізму Президента України Віктора ЮЩЕНКА прийде економічний націоналізм Президента Віктора ЯНУКОВИЧА.

Таку думку висловив директор Інституту проблем управління імені Горшеніна Кость БОНДАРЕНКО сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Кажучи про перспективи розвитку українсько-російських відносин при новому Президентові, експерт відзначив, що В.ЯНУКОВИЧ розвиватиме їх на принципах прагматизму, і його навряд чи варто розглядати як маріонетку Кремля. «Швидше за все, він буде прихильником політики «багатовекторності» – єдино можливого варіанту для України на нинішньому етапі. Будь-який дисбаланс – у бік Європи чи Росії – загрожує Україні внутрішніми катаклізмами, і В.ЯНУКОВИЧ це усвідомлює», - сказав політолог.

Відео дня

На його думку, двома, можливо, єдиними, поступками Росії з боку України стануть створення газотранспортного консорціуму (але не на тих принципах, що їх вимагає Росія) і повернення на газовий ринок компанії-посередника «РосУкрЕнерго».

К.БОНДАРЕНКО також відзначив, що питання про другу державну мову в Україні залишатиметься актуальним у найближчі 20-30 років, і навряд чи В.ЯНУКОВИЧ вирішить цю проблему. «Що стосується проблеми Чорноморського флоту – це проблема 2017 року. Повноваження ЯНУКОВИЧА завершаться в 2015 році, і вирішуватиме цю проблему вже його наступник. Але лише меншість українських громадян (17%) є прихильниками того, аби Чорноморський флот РФ базувався в Криму й після 2017 року», - сказав політолог.

Також, на його думку, в гуманітарному плані В.ЯНУКОВИЧ, швидше за все, перестане акцентувати увагу на історичних і культурних моментах, які розділяють Україну і Росію, але при цьому позиція щодо економічних пріоритетів і захисту прав та інтересів представників українського капіталу у нового глави держави буде доволі жорсткою.

«На зміну етнічному націоналізму ЮЩЕНКА прийде економічний націоналізм ЯНУКОВИЧА», - сказав К.БОНДАРЕНКО, відзначивши, що перемога В.ЯНУКОВИЧА над Юлією ТИМОШЕНКО – це ще й перемога Дмитра МЕДВЕДЄВА над Володимиром ПУТІНИМ. «І не тільки тому, що ПУТІН практично відкрито підтримував ТИМОШЕНКО: газ знову стає прерогативою й основним бізнесом оточень президентів, а не прем`єрів», - пояснив він.