Політолог Володимир Фесенко не вірить в об'єднання опозиції. Таку думку він висловив у коментарі «Газеті по-українськи».

Експерт вважає, що інтереси Юлії Тимошенко та Арсенія Яценюка є об'єктивно конкурентними. «В даному випадку максимально, що можливо на найближчу перспективу, - це координація дій», - зазначає Фесенко.

«Арсеній Петрович хоче просто скористатися нинішньою ситуацією і зробити електоральний прорив. Його багато хто підозрював у симпатіях до влади, що він є ледь не її таємним агентом. Тому і вирішив продемонструвати свою радикальну опозиційність. Більш того, він фактично пропонує послуги адвоката Тимошенко. Попри це Тимошенко і Яценюк є конкурентами».

Відео дня

На думку політолога, під час виборів опозиція може координувати зусилля та оголосити своєрідний пакт про ненапад.

«Адже реальними конкурентами на виборах будуть не опозиція та влада (вони ідеологічні опоненти), а опозиційні партії між собою. Якщо буде ухвалений законопроект Олександра Лавриновича про змішану систему виборів народних депутатів, тоді треба буде координувати діяльність в питанні визначення єдиних кандидатів від опозиції у мажоритарних округах. Це є завданням максимум. Проте дуже сумніваюся, що навіть цього вдасться досягнути, тому що та ж "Свобода", яка має значну підтримку по Україні, буде висувати своїх кандидатів. Якщо "Батьківщина" запропонує свою кандидатуру, то "свободівці" можуть не погодитися і запропонувати власного претендента, причому з шансами на перемогу. Тому теоретично це можливо, але практично досягти такого результату буде надзвичайно важко».

«У разі ухвалення законопроекту Лавриновича блоки будуть заборонені. А щоб Яценюк розчинився в "Батьківщині", чи навпаки, я в це не вірю. Навіть якщо блоки не заборонять, таке об'єднання малоймовірне. Постане проблема розподілу місць у списках, умов об'єднання. Найкращий час для об'єднання - це після виборів, коли можна буде об'єднатися в парламентську коаліцію. Якщо навіть таке об'єднання станеться, то результат опозиційних сил буде меншим ніж, якщо б вони йшли поодинці. Частина виборців Яценюка, особливо з нестійких, не захочуть голосувати за Тимошенко, а виборці Тимошенко - відповідно за Яценюка. Це ті люди, які голосують за менше зло. В цьому разі неминучою є втрата частини виборців, які можуть піти, наприклад, до Віталія Кличка. А от малі партії, наприклад, Миколи Катеринчука і Анатолія Гриценка мають приєднуватися до великих гравців, щоб не розпорошувати електорат», - зазначає Фесенко.

Заклик же Яценюка до опозиції у випадку обвинувального вироку для Юлії Тимошенко  не брати участь у парламентських виборах політолог вважає «PR-грою». «Це має продемонструвати радикальність Яценюка, а також додатково привернути увагу до його персони. Однак дуже сумніваюся, що бойкот відбудеться», - сказав Фесенко.