Про це УНІАН повідомили в організації «Ніхто, крім нас».

Члени організації «Ніхто, крім нас», до складу якої входять ветерани війни в Афганістані і перші ліквідатори аварії на ЧАЕС із 731-го батальйону, а також громадські організації підприємців і студентів, планують 26 квітня провести тільки поминальні торжества, покладання квітів до Меморіалу ліквідаторам у Києві і панахиду і переконливо просять політиків не перетворювати акцію на політичний мітинг.

«Навіть на війні бувають дні, коли воюючі сторони ховають своїх героїв і оголошують перерву у воєнних діях, - зазначив лідер організації «Ніхто, крім нас» Олександр Ковальов. - Для нас така перерва - 26 квітня. Достовірно знаю, що ряд політиків хоче влаштувати на покладанні квітів партійні мітинги. І тому попереджаємо. Те, що для політиків піар, для членів нашої організації - наше життя і смерть наших товаришів, які вмирають від переопромінення. Тільки з червня минулого року за період проведення акцій проти ліквідації виплат, ми поховали чотирьох чорнобильців-ліквідаторів з організації «Ніхто, крім нас», троє з яких стояли з протестами під Адміністрацією Президента, які звідти вже фактично йшли вмирати вдома, а четвертого затоптали під час знесення наметового містечка в Донецьку. І все ж таки ми переконливо просимо всіх політиків не перетворювати поминальний день на політичну акцію. У разі відмови почути наше прохання політики знову ризикують побачити наші спини, як це було 15 лютого».

Відео дня

Також О.Ковальов повідомив, що члени організації не відмовляються від подальшої боротьби за свої права. У найближчий день на базі організації «Ніхто, крім нас» відбудеться всеукраїнська координаційна рада громадських організацій, де буде визначено план подальших дій.

У свою чергу, член НКН Володимир Рєзнік нагадав, що ціле літо, з червня по вересень минулого року, афганці і чорнобильці проводили акції за свої права.

«Наша акція дала старт акціям чорнобильців у регіонах. Наш 731-й батальйон - це військова частина перших ліквідаторів аварії на ЧАЕС, нині входить в організацію «Ніхто, крім нас». Наш батальйон пробув у Чорнобилі весь перший місяць аварії - з 28 квітня по 23 травня - безвиїзно. Ми працювали без засобів захисту, відкачували важку воду з-під реактора, знімали високорадіоактивний ґрунт, завантажували вертольоти сипкими матеріалами. І нас всіх наприкінці травня 1986 року відправили із зони, констатуючи колективне переопромінення. З 750 людей нашого батальйону живими залишилося близько сотні. І коли я слухаю твердження Тігіпко, що влада вирішила проблеми чорнобильців, я хочу нагадати, що після літньої акції протесту, коли наших людей відвезли в лікарні вмирати, ми не могли для них безплатно одержати навіть знеболювальне», - заявив В.Рєзнік.

«Коли стається трагедія століття, то повинні бути ті, хто її ліквідовує – ми ні про що не шкодуємо. Але коли Тігіпко і Азаров стверджують, що ми вимагаємо пенсії в 30 тисяч гривень, - мене приголомшує ця брехня. Шість-вісім тисяч прожиткових мінімумів для тих ліквідаторів, що залишилися живими, у яких після трагедії втрачено 80% відсотків працездатності, - це що, велика пенсія?», - додав член НКН.

За його словами, представники влади і політики не мають морального права приходити до Меморіалу ліквідаторам аварії на ЧАЕС.

«Нардепи з різних фракцій не допомагали нам під час акції, чиновники вели з нами суто формальне листування, члени Кабміну передавали нам, що ми гади, які оббирають бюджет. Тому 26 квітня ми нікого з політиків не хочемо бачити. Якщо по моралі, політики не мають права приходити до цього пам`ятника чорнобильцям. Але якщо вони прийдуть, вони повинні поминати наших товаришів мовчки, без політичних заяв», - наголосив В.Рєзнік.