Про це на прес-конференції в УНІАН сказали керівник відділу вивчення соціальних протестів Центру дослідження суспільства Влодимир Іщенко та голова ВГО «Інститут Республіка» Володимир Чемерис.

В.Іщенко, презентуючи результати моніторингу протестної та репресивної активності в Україні за 2012-й та початок 2013 року, зауважив, що це дослідження дає змогу спрогнозувати, що акція не стане справжнім народним повстанням.

На цю тему: Опозиція розпочинає акцію «Вставай, Україно!»

Відео дня

«Насамперед через те, що опозиційні партії, як і всі інші політичні партії в Україні, фактично не є представниками найнасущніших соціально-економічних інтересів більшості населення України», - пояснив він.

В.Іщенко звернув увагу, що частка участі партій у соціальних протестах є дуже низькою, у 2012 році така участь становила 19%, і на початку поточного ситуація не змінилась. «Без зв’язки між низовими соціальними протестними ініціативами та опозиційними політичними партіями вони не можуть розраховувати на справжню довготривалу народну підтримку», - вважає експерт.

Водночас він не виключив, що в Україні може статися соціальний вибух і без опозиції.

«Якщо і станеться соціальний вибух в Україні, як, скажімо, відбулося в наших сусідів – Румунії, Болгарії – через соціально-економічні проблеми, що призводило до відставки чинних урядів у цих країнах, то дуже навряд чи цей вибух буде очолений опозицією», - зауважив він.

На цю тему: В Україні зростає кількість насильницьких протестів (дослідження)

На думку В.Чемериса, народ не піде за опозицією, оскільки, крім гасла замінити одного Президента на іншого, вона не пропонує суспільству ніяких ідей.

Він вважає, що нині існують причини для соціального вибуху в Україні. «Однак можна однозначно стверджувати, що весна пройде не під гаслами оголошеного лідерами політичної опозиції повстання, а під гаслами соціальних протестів з вимогою не просто змінити Президента, а змінити соціально-економічну і політичну системи в Україні», - сказав В.Чемерис.