city.kharkov.ua

Посол Великої Британії в Україні Саймон Сміт заявляє, що Угода про асоціацію між ЄС і Україною не має якогось «інституційного дедлайну» й проведення виборів у ЄС та Україні в 2014 і 2015 роках не означає, що в цей час не може відбутися асоціація.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Коммерсантъ Украина".

Відповідаючи на запитання про те, чи залишається можливість підписання УА за всіх існуючих проблем, Сміт відзначив, що «двері для України відкриті настільки широко, наскільки можливо».

Відео дня

«Коли б не позиція української влади, уряди країн ЄС їхали б до Вільнюса з готовністю ухвалити там рішення (про можливість підписати УА з Україною). Мені залишається лише шкодувати, що зараз нам доводиться говорити про те, що могло б відбутися у Вільнюсі, а не про те, що там відбудеться. Проте, до останнього моменту ми залишаємо відкритою можливість підписання УА, зокрема у Вільнюсі. Не буде поворотної точки, на якій ЄС сказав би Україні: ми розчаровані, ми не віримо в успіх, хочемо зупинити цю історію й відмовитися від угоди. Проблема в тому, що сьогодні, схоже, від угоди відмовився український уряд», - сказав посол.

Водночас на запитання про те, коли в України з'явиться наступний шанс, якщо у Вільнюсі УА не буде підписано, Сміт сказав: «Угода з Україною не має якогось інституційного дедлайну, немає терміну придатності цього документа».

«Не існує норми, яка дозволяє нам сказати: окей, хлопці, якщо ми не підпишемо УА до такої-то дати, ми повинні почати переговори наново. Немає технічної причини для того, щоб УА не залишалася на столі. І я розраховую на те, що ЄС буде й далі дотримуватися позиції "відкритих дверей". Україна вирішила взяти паузу в процесі? Що ж, ми будемо готові продовжити його, як тільки український уряд теж буде до цього готовий», - запевнив посол.

Крім того, на запитання про те, чи можливе підписання УА після початку виборчої кампанії, а в 2014 році в ЄС і в 2015 році в Україні повинні відбутися вибори, посол зазначив, що досвід показує, що вибори часто ускладнюють ситуацію.

«Це не означає, що підписання стає неможливим у період виборів, але треба усвідомлювати те, що обидві виборчі кампанії - як у ЄС, так і в Україні - внесуть додаткові складнощі», - вважає Сміт.