Авіакатастрофа літака МАУ в Ірані сталася 8 січня  2020 року /REUTERS

Заступник міністра закордонних справ Євген Єнін заявив, що Іран має намір якомога швидше завершити технічне розслідування збиття літака рейсу PS752 "Міжнародних авіаліній України" і встановити істину та справедливість.

Про результати переговорів в Ірані заступник міністра повідомив у відеозверненні у Facebook.

Читайте такожКатастрофа літака МАУ: Іран готовий компенсувати однакову суму родичам всіх жертв

Відео дня

"Ми завершили переговори з іранською стороною щодо обставин катастрофи українського "Боїнга" на початку року. Це були два надзвичайно тяжких і виснажливих дні. Водночас ми їх провели у достатньо конструктивній атмосфері. Ми отримали від іранської сторони низку відповідей на ті питання, які ставилися перед ними раніше, і це наближає нас до істини", - наголосив Єнін.

"Ми вітаємо наміри іранської сторони якомога швидше завершити технічне розслідування відповідно до міжнародних стандартів (мета технічного розслідування - встановити, що саме стало причиною падіння літака - УНІАН). Крім того, ми очікуємо на розвиток кримінального переслідування і притягнення винних до відповідальності", - сказав Єнін.

"Ми отримали запевнення від Ірану щодо наявності політичної волі якомога швидше відновити істину та справедливість у цьому питанні. І це саме те, чого очікує не лише Україна, а й інші постраждалі внаслідок цієї катастрофи держави, а саме головне - їхні родичі", - сказав Єнін.

Збиття Іраном літака МАУ під Тегераном

  • 8 січня в Ірані розбився літак МАУ який виконував рейс за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, зокрема 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії
  • Через три дні президент Ірану Хасан Рухані визнав, що український лайнер був збитий «в результаті ненавмисної людської помилки», і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.
  • 18 липня стало відомо, що Іран передав бортові самописці з літака до Франції на дослідження.
  • 21 липня очільник МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що зчитування «чорних скриньок» літака пройшло успішно.
  • Заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін повідомив, що розшифрування «чорних скриньок» підтвердило незаконне втручання в його політ.
  • 30 липня у Києві відбулися переговори з іранською делегацією щодо виплати компенсацій.
  • 31 липня Кулеба повідомив три головні результати переговорів з делегацією Ірану щодо компенсацій. Зокрема Іран включився у переговорний процес щодо встановлення всіх обставин трагедії, притягнення всіх винних до відповідальності і виплати всіх необхідних компенсацій. Також Іран погодився виконати всі свої зобов'язання за міжнародними конвенціями у сфері авіації. Водночас, немає відповіді на запитання, якою буде сума компенсацій.

Перемовини України з Іраном щодо причин катастрофи і компенсації

  • Українська делегація на переговорах 18-21 жовтня мала намір почути від іранської сторони детальне пояснення причини збиття літака і, хто за це понесе відповідальність.
  • 19 жовтня у Тегерані Єнін зустрівся з міністром закордонних справ Ірану Мохаммадом Джавадом Заріфом. За словами Єніна, Іран готовий забезпечити однаковий розмір компенсації родичам всіх жертв збитого іранськими військовими літака компанії «Міжнародні авіалінії України» незалежно від їхнього громадянства.
  • 19-20 жовтня в Тегерані відбулися засідання трьох робочих груп (за участі представників організацій з питань цивільної авіації, військових експертів, а також з питань кримінальної юстиції).